Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Olomoucký kraj za poslední čtyři roky snížil dluh o 1,5 miliardy. Už není nejzadluženější v zemi

Olomoucký kraj za poslední čtyři roky, co vládu převzala současná koalice, snížil dluh z 3,25 miliardy na 1,77 miliardy korun. Zároveň se podařilo navýšit investice, letos o 42 procent. Poslední krajské zastupitelstvo tak schválilo dotace například na opravu bazénu v České Vsi nebo na rekonstrukci kulturních domů v Zábřehu, Uničově a Jeseníku.

"Dluh kraje se za čtyři roky snížil ze 3,26 miliardy na 1,77 miliardy. Letos jsme navýšili investice o 42 procent a na příští období má kraj další dvě miliardy korun k dobru. Když jsme kraj přebírali, byl nejzadluženějším krajem v České republice. Nyní jsme se posunuli na pátou příčku v zadluženosti," sdělil hejtman Josef Suchánek (STAN).

Hejtmanství si tak může dovolit více investovat, poslední krajské zastupitelstvo tak mohlo rozdělit částku 828 milionů korun. Celých 150 milionů korun jde na opravu jesenického bazénu v České Vsi, 60 milionů korun na opravu kulturních domů v Zábřehu, Uničově a Jeseníku. 

Dále zastupitelé schválili 87 milionů korun na nákup nemovitostí pro ubytování dětí z dětských domovů, deset milionů korun půjde na opravu Plumlovského zámku na Prostějovsku a téměř 270 milionů korun na opravy krajských silnic.

"Už nepatříme mezi nejzadluženější v Česku a můžeme více investovat tam, kde je to potřeba, třeba do oprav cest, zdravotnictví, školství nebo sociálních služeb," podotkl Suchánek.

Z centra Olomouce na sídliště Nová Ulice nebudou půl roku jezdit tramvaje. Dopravu zajistí autobusy

Kvůli rekonstrukci silničního tahu a podchodu na výpadovce na Brno nebudou z centra Olomouce na lidnaté sídliště Nová Ulice půl roku jezdit tramvaje. Výluka tramvajového provozu mezi zastávkami Okresní soud a Nová Ulice začne o prázdninách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky Olomoucký kraj, dluh, Česko, oprava, investice, Josef Suchánek, Česká Ves, Zábřeh, Uničov, Jeseník, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Kalouskovo šetření znamenalo prodloužení krize o dva roky proti okolním zemím. Dnes se ,,šetří na důchodcich, převlečení soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Píseň neznámého vojína, skupina Kabát Colorado, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou,knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984, sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky průměrné''mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula, dvořákčt, rycheckých, dvořáků, střížů, mrázků, agentů, rozdávají si metály, mafie na sobě nešetří. Plýtvají životy, surovinami, energiemi, prací, znečišťování životního prostředí výrobou vražedného šrotu, strašení lidí zakrývá neschopnosti mafie řídit i jen kolotoče. Viz na drbna.cz generál Hynek Blaško Trampoty EU a článek První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století,...inflace vysála pracujícím 30% hodnoty jejich peněz. Více píšu ve vláknech diskusí.

Pondělí, 24. června 2024, 14:55Odpovědět

Olomoucký kraj za poslední čtyři roky snížil dluh o 1,5 miliardy. Už není nejzadluženější v zemi  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.