Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Kyberšmejdi obrali o téměř dva miliony třiačtyřicetiletého muže z Olomoucka. Zlákali ho na bitcoiny

O téměř dva miliony korun obrali kyberšmejdi třiačtyřicetiletého muže z Olomoucka. Na internetu ho zaujal inzerát, který nabízel výhodné investice, ozvali se mu makléři a později ho zlákali na bitcoiny. Policie opět varuje, ať jsou lidé na internetu velmi opatrní.

Třiačtyřicetiletý muž z Olomoucka se na policii obrátil v úterý. Na konci dubna ho zaujal inzerát s možností investic s rychlým a vysokým ziskem. Klikl na banner, vypsal své jméno, e-mail a telefonní číslo a za chvíli přijal hovor, kdy mu neznámý muž nabídl možnost investovat s počátečním vkladem dva a půl tisíce korun. Muž si podle pokynů založil investiční účet a odeslal první vklad. Volající mu ještě sdělil, že mu bude volat makléř, který se bude o jeho investice starat.

Makléř se ozval hned ve stejný den a požádal muže, aby si do telefonu nainstaloval investiční aplikaci. Když se muž ke svému účtu přihlásil, viděl, jak peníze rostou. Zhruba za týden makléř začal mluvit o velkém projektu, který se týká bitcoinu. Navrhl investici 10 tisíc EUR, s tím muž souhlasil a nainstaloval si další dvě aplikace k nakupování kryptoměn. 

"Makléř sliboval, že zisk z této transakce bude možné vybrat za sedm dní. Muž peníze poslal a druhý den v aplikaci viděl, že se částka zdvojnásobila. Vidina rychlého zisku jej přesvědčila k další investici ve výši 20 tisíc EUR. Makléř mu nabídl, že bude investovat s ním, po týdnu bylo na účtu přes 190 tisíc EUR. Jakmile mělo dojít k výběru zúročených peněz, nastaly potíže," popsal ovšem mluvčí policie Libor Hejtman.

Podvodníci za covidu falšovali faktury, přišli si na miliony korun podpory. Policie obvinila osm lidí a šest firem

Olomoučtí kriminalisté obvinili osm lidí a šest firem kvůli dotačním a daňovým podvodům, celková škoda je téměř 30 milionů korun. Obvinění například vystavovali fiktivní faktury, a v době pandemie koronaviru tak získávali nezákonně dotace na...

Nejprve měl muž zaplatit desetiprocentní daň, pak se dozvěděl, že makléř s ním nesměl investovat, a je za to pokuta, poté se dozvěděl, že musí uhradit jistinu převodu ve výši 550 tisíc korun, kterou taky uhradil. "Jenomže potom přišla další výmluva. Dozvěděl se, že udělal chybu při zadávání čísla platební karty, a proto musí uhradit pokutu ve výši 22 tisíc EUR. To už muž nesouhlasil a obrátil se na svou banku, aby svou platební kartu zablokoval. V bance se dozvěděl, že se stal obětí podvodu," sdělil mluvčí policie.

Kriminalisté případ vyšetřují pro podvod, za který hrozí až osm let vězení.

Policie varuje
Nenechte se nalákat na vidinu rychlého a vysokého zisku, můžete snadno naletět. Buďte opatrní, ať se nestanete příští obětí podvodníka.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky podvod, kyberšmejd, internet, investice, Olomoucký kraj, Bitcoin, investice, policie, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kyberšmejdi obrali o téměř dva miliony třiačtyřicetiletého muže z Olomoucka. Zlákali ho na bitcoiny  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.