Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Zámecké rybníky v Čechách pod Kosířem čeká revitalizace. V plánu je odbahnění, budou zde i lodičky

Zámecké rybníky v parku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku čeká revitalizace. V plánu je odbahnění, zpevnění břehů, oprava hráze a vybudování malého přístavu pro lodičky. Investice si vyžádá 75 milionů korun, Olomoucký kraj počítá s dotací.

"Konečně máme řešení pro rybníky na zámku v Čechách pod Kosířem. Pustíme se do revitalizace obou vodních ploch i nejbližšího okolí. Stavební povolení počítá s odbahněním, zpevněním podemletých břehů, opravou hráze a vybudováním úvaziště loděk. Nedaleko rybníků vznikne také podzemní retenční nádrž, kterou budou zahradníci využívat pro závlahu parku," potvrdil na sociálních sítích radní Olomouckého kraje Jan Žůrek (Spojenci).

Celkové náklady se budou pohybovat okolo 75 milionů korun, kraj získal dotaci 12 milionů korun. "Byť je to jen malá část, je to malý zázrak, protože roky se nerýsoval vůbec žádný dotační titul. Kraj většinu z celé investice pokryje ze svého. Přispějeme k atraktivitě zámeckého parku i k bezpečnosti v okolí," věří Žůrek.

Rybníky v Čechách pod Kosířem se naposledy pořádně opravovaly před více jak 40 lety. Nejhůře jsou na tom betonové stavby na hrázi, jejichž kompletní rekonstrukce bude nejdražší. Větší rybník musela správa zámku před dvěma lety vypustit, jinak hrozilo ohrožení okolí.

Zámek v Čechách pod Kosířem a přilehlý park patří k nejnavštěvovanějším památkách v Olomouckém kraji. Zámek je spojený také mimo jiné s malířem Josefem Mánesem, který zde často pobýval.

Na opravy Plumlovského zámku město vypíše veřejnou sbírku. Rekonstrukce fasády přijde na 110 milionů

Na rekonstrukci fasády Plumlovského zámku na Prostějovsku vypíše město Plumlov veřejnou sbírku. Radnice již získala evropské dotace ve výši 56 milionů korun, a to poté, co se zámek stal národní kulturní památkou. Práce přijdou na více než 110...

Ohodnoť článek

Foto Zámek Čechy pod Kosířem, Jan Žůrek

Štítky Čechy pod Kosířem, rybník, revitalizace, lodička, úvaziště, oprava, hrát, bahno, břeh, Olomoucký kraj, okres Prostějov, dotace, Jan Žůrek, zámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámecké rybníky v Čechách pod Kosířem čeká revitalizace. V plánu je odbahnění, budou zde i lodičky  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.