Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Voda v přerovské Laguně je nebezpečná ke koupání. Přemnožily se v ní sinice a řasy

Ještě před začátkem letních prázdnin je na nejhorším hodnocení kvalita vody v přerovském koupališti Laguna. Město zveřejnilo výsledky odborné analýzy a varuje před koupáním v této lokalitě, které by mohlo vézt k poškození zdraví.

Kvalita vody v přerovském přírodním koupališti Laguna je nevhodná ke koupání, na pětibodové škále je označena stupněm pět. Laguna v odpočinkové zóně Přerova je uměle vytvořená nádrž, která nemá odtok ani přítok. Rozbor vody si nechaly v polovině června vypracovat Technické služby města Přerova.

Analýzu provedli pracovníci Zdravotního ústavu v Ostravě, vzorky na objednávku technických služeb odebrali minulý týden v úterý. „Voda je průhledná pouze do hloubky 40 centimetrů, ve vodě se významně přemnožily vodní zelené a hnědé řasy a sinice,“ uvedla Martina Haluzíková z přerovských technických služeb. „Kontrolní odběry se zopakují znovu koncem července a koncem srpna," doplnila s tím, že výsledky rozborů jsou vyvěšeny i v blízkosti přírodního koupaliště.

VIDEO: Týraní pejsci z množírny na Olomoucku už mají nový domov. Z útulku Voříšek putovali do celé země

Téměř třicítka týraných pejsků z množírny v Olomouckém kraji, kterou v polovině května odhalila policie, skončilo v útulku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Otřesný a smutný příběh zubožených zvířat má šťastný konec. Ani ne po dvou měsících je...

Laguna leží v rekreační zóně Přerova. Městu se v roce 2020 podařilo zbavit ji letitých nánosů bahna, které řadu let odrazovaly obyvatele města od koupání, pomocí speciální bakteriální směsi. Díky aplikaci ze dna zmizelo 1800 krychlových metrů bahna, což je v přepočtu 220 plně naložených nákladních aut. Vyčištění dna o rozloze 2,75 hektaru stálo zhruba 200 tisíc korun. Kvalita voda se však zhoršuje s příchodem léta a tropických teplot. Město nechává jakost vody posuzovat odbornými analýzami, Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje pravidelně monitoruje kvalitu vody na přírodních koupalištích Poděbrady u Olomouce a na vodní nádrži Plumlov na Prostějovsku.

Před zahájením léta se zhoršila v Olomouckém kraji také kvalita vody také v Plumlovské přehradě, hygienici ji již před dvěma týdny označili stupněm tři z pětibodové škály. Další výsledky rozborů vody by měli zveřejnit tento čtvrtek. Naopak ve štěrkopískových jezerech nedaleko Olomouce se mohou koupat lidé bez obav, voda je tam čistá obvykle po celou sezonu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky voda, kvalita, rozbory, sinice, zákaz koupání, Přerov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda v přerovské Laguně je nebezpečná ke koupání. Přemnožily se v ní sinice a řasy  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.