Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

V domě na Olomoucku hořelo kvůli nočnímu nabíjení čelovek. Požární hlásič zachránil tři životy

Klidný spánek obyvatel rodinného domu v Cholině nedaleko Litovle narušil za hluboké noci neodbytný zvuk požárního alarmu. Hlásič instalovaný v chodbě splnil svou klíčovou funkci, v obývacím pokoji totiž hořela pohovka, kterou zapálila technická závada nabíječky či baterie čelovky. Tři lidé se stačili dostat ze stavení do bezpečí, s požárem pak bojovali hasiči.

K požáru v obci Cholina na Olomoucku došlo v noci z neděle na pondělí okolo 2. hodiny, když všichni obyvatelé domu spali. „V obývacím pokoji ve druhém podlaží nabíjeli majitelé čelovky. Kvůli technické závadě jedna začala hořet a od ní chytila sedačka, která se během chvíle celá vznítila. Jedovaté zplodiny zaplnily místnost a pak i celé patro,“ popsala mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Dva měsíce před požárem majitelé domu instalovali na chodbu požární hlásič a preventivní opatření se jim vyplatilo, pronikavá zvuková signalizace je v nebezpečné situaci probudila. „Když vběhli do obývacího pokoje, byl již velmi zakouřený a v tu chvíli nebylo možné hasit.  Únikovou cestu měli naštěstí volnou, takže vyběhli z domu po schodech ven a přitom ještě probudili babičku, která bydlí dole v přízemí. V bezpečí před domem pak požár nahlásili na tísňovou linku,“ uvedla Balážová.

V požárním hlásiči nebyly baterie, majitelku s kočkou museli z bytu v Olomouci dostat až hasiči

Velké štěstí měla majitelka bytu v Olomouci, když začalo hořet v přízemní místnosti na odpad. Kouř a zplodiny se rozšířily tak rychle, že ženu s kočkou museli zachránit až hasiči. Ukázalo se, že v požárním hlásiči nebyly baterie. Kdyby začalo hořet...

Na místo vyrazily tři jednotky hasičů, po chvíli se s využitím 2 C proudů podařilo plameny dostat pod kontrolu. „Zasahovali jsme v dýchací technice. Místnosti jsme odvětrali pomocí přetlakového ventilátoru a dům jsme ještě zkontrolovali termokamerou, abychom vyloučili skrytá ohniska. Díky včasnému ohlášení se požár nerozšířil mimo obývací pokoj. Škoda tak činí asi půl milionu, ovšem uchráněné hodnoty přesahují dva miliony korun,“ upozornila mluvčí.

Při vyšetřování příčiny požáru se potvrdilo, že za závažnou událostí byla technická závada na elektroinstalaci hlavové svítilny. Při nabíjení došlo k destrukci monočlánku. „V této souvislosti bychom důrazně doporučili pořídit si požární hlásič a udržovat jej funkční a v provozuschopném stavu. Také apelujeme na to, aby se všechna zařízení nabíjela pouze během dne, nikoli v noci, kdy nad přístroji není žádný dohled ani kontrola,“ zdůraznila mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Požár, oheň, hasiči, zásah, požár Cholina, požár rodinný dům, požár nabíječka, Olomouc, Olomoucký kraj, HZS Olomouckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V domě na Olomoucku hořelo kvůli nočnímu nabíjení čelovek. Požární hlásič zachránil tři životy  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.