Počasí dnes33 °C, zítra23 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Začínají prázdniny, policie pro rizikové období chystá nasazení vysokého počtu hlídek

V rizikovém období letních prázdnin zintenzivní dohled a kontroly na silnicích a dálnicích policisté také v Olomouckém kraji. Preventivní akce se zaměří nejen na hlavní tahy, které budou vytížené při přesunech lidí na dovolené. Léto představuje rizikové období také na dalších komunikacích, kde se častěji pohybují cyklisté, chodci či motorkáři.

Školní rok je u konce a začínají prázdniny, napříč Českou republikou bude na bezpečný úvod prázdnin dohlížet okolo 1800 policejních hlídek. Podle policejní preventistky z Olomouckého kraje Jiřiny Vybíhalové musí řidiči počítat s vyšším výskytem silničních kontrol zejména v průběhu prvních dvou prázdninových víkendů. „Období letních prázdnin patří na našich silnicích mezi nejrizikovější části roku, a to nejen kvůli vysokým teplotám, ale i kvůli nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu, kterými jsou chodci, cyklisté a motorkáři,“ uvedla koordinátorka prevence Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. Dalším rizikem je také častější výskyt omezení či mimořádností na silnici v souvislosti s letními opravami či rekonstrukcemi liniových staveb.

Na intenzivnější dohled na komunikacích se tak zaměří nejen dopravní policisté, ale i jejich kolegové z obvodních oddělení či příslušníci cizinecké policie. „Silniční kontroly budou zaměřeny zejména na dodržování pravidel bezpečnosti silničního provozu, na dodržování stanovených rychlostních limitů, způsob jízdy, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, technický stav vozidel, používání mobilních telefonů během jízdy, zákaz požívání alkoholu a jiných návykových látek řidiči vozidel,“ vyjmenovala Vybíhalová.

Demoliční ráno na D35 u Olomouce: v sérii řetězových nehod se srazilo 13 aut

Mimořádně náročné pondělní ráno prožili policisté a další složky integrovaného záchranného systému na dálničním obchvatu Olomouce. Během tři čtvrtě hodiny se postupně srazilo v tvořících se kolonách na pětikilometrovém úseku celkem třináct aut,...

 

Ta připomíná, že za loňský rok eviduje služba dopravní policie v Olomouckém kraji 6162 dopravních nehod, což představuje meziroční nárůst o 342 případů. Na silnicích zemřelo v roce 2023 celkem 17 lidí, čtyři lidské životy vyhasly v období letních prázdnin. Na celém území České republiky zemřelo při prázdninových nehodách v loňském roce 86 lidí. „Pokud se týká nehodovosti v jednotlivých dnech týdne, tak se nejvíce bouralo v pátek a v pondělí, nejméně pak v neděli. Mezi hlavní příčiny dopravní nehodovosti v kraji dlouhodobě patří nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost jízdy a nedání přednosti v jízdě. U 280 viníků dopravních nehod jsme zjistili jejich ovlivnění alkoholem, 29 z nich bylo pod vlivem jiné návykové látky,“ přiblížila další statistiky v Olomouckém kraji policejní preventistka.

Policie se bude věnovat s dalšími organizacemi také dopravně-bezpečnostním a preventivním aktivitám. „Zvláštní pozornost bude věnována cyklistům a nezbytnosti používání přileb, například v rámci projektu ‚Na kole jen s přilbou‘. Cílit budeme také na uživatele elektrokol, a to zejména ve vztahu k bezpečné manipulaci coby prevenci dopravních nehod. Klíčovou letní aktivitou je také Bezpečně u vody. Každoročně v tomto projektu radíme, jak se chovat bezpečně u vody, ve vodě i na vodě, ať už ve vztahu k ochraně života a zdraví, či ochraně majetku a respektování pravidel, např. parkování. Více se ve spolupráci s ambasadorem tohoto ročníku, reprezentantem ČR ve světovém poháru v jetsurfu, Matyášem Kulichem, soustředíme na bezpečnější provozování vodních sportů,“ shrnula mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová

Rady na cesty
Před odjezdem na dovolenou si zkontrolujte technický stav vozidla a ujistěte se, že je ve správném stavu.
Vydejte se na cestu odpočatí a nezanedbávejte únavu.
Trasu si dobře naplánujte a věnujte pozornost možným dopravním omezením.
Je-li to možné, vyhněte se jízdě v období s vysokou hustotou provozu.
Pamatujte, že k dopravním nehodám často dochází při návratu domů. Zejména poslední kilometry před domovem mnohdy podceníme únavu. I krátká bezpečností pauza na doplnění tekutin a protáhnutí se je velmi důležitá.
Ujistěte se, že máte ve vozidle řádně zabezpečeny všechny přepravované věci.
Zajistěte, aby vaše děti byly vždy řádně připoutány v autosedačkách odpovídajících jejich výšce a věku. Nepodceňujte bezpečnost vašich dětí!
Zdroj: Policie ČR

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Prázdniny, léto, doprava, policejní kontroly, rady na cestu, dovolená, Olomouc, Olomoucký kraj, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začínají prázdniny, policie pro rizikové období chystá nasazení vysokého počtu hlídek  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.