Počasí dnes33 °C, zítra23 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Druhá blesková záplava za tři týdny. Velký Týnec jedná o opatřeních proti povodním

Přívalové deště v uplynulých dnech napáchaly škody na řadě míst v Olomouckém kraji, opakovaně řešili následky nenadálé záplavy ve Velkém Týnci na Olomoucku. Voda z polí a rozvodněných potůčků se prohnala ulicemi podruhé během tří týdnů. Vedení obce jedná o opatřeních s Povodím Moravy a chce také přesvědčit zemědělce, aby upravili způsob hospodaření na okolních pozemcích.

Obyvatelé Velkého Týnce v posledních týdnech s obavami čtou každou předpověď o blížících se bouřkách. Nejinak tomu bylo i ve středu. „Pokaždé, když začne pršet, tak doma na meteorologické stanici sleduji přibývající milimetry srážek. Ve středu nejprve napadlo sedm milimetrů a přestalo. Říkal jsem si, tak to je fajn. Pak ale přišla od Přerova další bouřková vlna a to už byla katastrofa. Nebylo vidět na metr, byla vichřice a do toho obrovské přívaly vody,“ uvedl starosta Velkého Týnce Petr Hanuška (Nestraníci). Ukazatel množství srážek na domácí meteostanici šel rychle nahoru a zastavil se na 57 milimetrech. „Pole v okolí takové množství vody už nedokázala absorbovat,“ podotkl Hanuška.

Bahnitá voda ve středu večer do části Velkého Týnce přitekla po silnici z okolních polí a rychle naplnila dva místní potůčky. Stejně jako na začátku června pak zaplavila pozemky a suterény několika domů hlavně v Sadové a Bystřické ulici. „S hasiči jsme na přístupovou cestu k domu dali pytle s pískem, ale moc to nepomohlo. Voda nám zaplavila garáž a sklep,“ řekl starší obyvatel Velkého Týnce, který ráno po bouřce vynášel věci ze sklepa a poté ho uklízel. Obyvatelům s úklidem pomáhají dobrovolní hasiči, obec zajistila kontejnery na vodou zničené věci.

S procházejícím pásmem silných bouřek rychle přibývalo v Olomouckém kraji událostí, u kterých zasahovaly jednotky požární ochrany. Hasiči do středeční půlnoci evidovali přes dvě stovky výjezdů. Škody napáchal vítr a vydatný déšť na Hranicku či...

Obecní úřad se podle starosty snaží riziko nenadálých záplav už delší dobu snížit. Posílil kapacitu kanalizace v ohrožených částech Velkého Týnce a vyčistil a prohloubil meliorační příkopy, kterými voda odtéká pryč. „Snažíme se udělat maximum, bohužel reliéf okolní krajiny je takový, jaký je,“ říká starosta, podle které je nutné stále častějším přívalovým dešťům přizpůsobit obhospodařování polí v okolí obce.

Zástupci Velkého Týnce se proto v červenci sejdou s odborníky ze Státního pozemkového úřadu (SPÚ) a Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). „Potřebujeme poradit, jakým způsobem by zemědělci měli v našem krajinném reliéfu hospodařit. Od místních zemědělců totiž neustále slyšíme, že potřebují dodržovat osevní plány,“ prohlásil Hanuška. S Povodím Moravy se už obec dohodla na vyčištění koryt dvou potůčků. „Čištění má začít v srpnu. Říkali nám, že po vyčištění koryto Beroňky pojme dvouletou až pětiletou vodu, protože více jeho kapacitu zvýšit nelze. Včera tady přitom podle mého odhadu byla 50 až 70letá voda,“ upozornil starosta.

Obyvatelé Velkého Týnce jsou z častých záplav rozladění a svoji nevoli často obrací směrem k vedení obce. „Mají pocit, že pro zlepšení situace můžeme udělat víc,“ dodává Petr Hanuška. Obecní úřad se bude snažit při jednání se zástupci Povodí Moravy, SPÚ a SZIF oprášit projekt na vybudování suchého poldru ve směru na nedalekou Velkou Bystřici, který před 20 lety zkrachoval kvůli tehdejší neochotě soukromého zemědělce, na jehož pozemcích měl být postaven.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Sbor dobrovolných hasičů Velký Týnec

Štítky Hasiči, bouřka, počasí, déšť, vichr, Velký Týnec, záplavy Velký Týnec, povodeň, bouřka Olomouc, bouřky, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhá blesková záplava za tři týdny. Velký Týnec jedná o opatřeních proti povodním  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.