Počasí dnes33 °C, zítra23 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Po přívalové vlně bojují obce na Přerovsku s bahnem. Hradčany prosí o pomoc dobrovolníky

Silná bouřka s mimořádně vydatným deštěm zasáhla ve čtvrtek odpoledne oblast Přerovska a Hranicka, blesková přívalová vlna se během několika minut přihnala do celkem sedmi obcí. Lidé v zasažené lokalitě se potýkají s následky živelné katastrofy, která odnášela i zaparkovaná auta. Hasiči museli z ohrožení zachraňovat deset osob.

Jednou z vesnic nejvážněji zasažených řáděním živlů byla malá obec Šišma přibližně 12 kilometrů od Přerova. Místní potůček Šišemka se vzápětí zvedl o tři až čtyři metry a bral s sebou vše, co měl v cestě - ploty, stromy, zábradlí, ale i osobní auta, téměř všechny ulice i zahrady zaplavilo bahno.

„Bylo to tak přívalové, že jsme v tu chvíli nemohli nic dělat. Byla to smršť, kroupy, bílo, velký vítr a strašná průtrž. Během čtvrt hodiny se vše událo, vypadalo to jako konec světa, to se nedalo nic jiného dělat, než čekat. Zažila jsem to už v Troubkách v roce 1997. Myslela jsem si, že budu vědět v takových chvílích, co mám dělat. Ale to se tak vše vyplaví, že jsem si na vlastní kůži teď zkusila, jaké to je, když je člověk paralyzovaný a sesype se. Už je to dobrý, dala jsem si štamprlu, ale to se vrátí," řekla jedna z obyvatelek vesnice Věra Kopřivová, která se do obce přestěhovala před lety právě z místa, které bylo symbolem záplav v roce 1997.

I ve čtvrtek zasáhly silné bouřky část území Olomouckého kraje, hasiči řešili desítky událostí zejména na Přerovsku a Hranicku, kde zasahovali celou předchozí noc. Voda se dostala na zahrady či do domů ve vesnicích Šišma a Kladníky, nenadálá...

Podle starosty Marka Krysteka šlo o živelní katastrofu, kterou nešlo předvídat. „Nemohlo nás zachránit nic a nikdo, byla to živelná katastrofa, která přišla během 20 minut,“ řekl starosta. Vodu podle něj nezvládla zachytit ani nádrž nad obcí, kde návaly vody poškodily hráz. „V noci jsme kvůli protržení hráze řešili i potenciální evakuaci celé obce, to se naštěstí nepotvrdilo. Za pomoci místních jednotek hasičů se podařila hráz stabilizovat tak, aby lidé mohli zůstat ve svých domech," doplnil starosta. Přívalová vlna při bleskových povodních zasáhla na Přerovsku sedm obcí, škody jsou obrovské. Místní lidé v holínkách odklízejí bahno i poškozené věci, ve vesnicích se pohybuje těžká technika, nánosy mazlavé hmoty je podle místních potřeba co nejvíce odklidit před zaschnutím.

V Hradčanech dostala starostka varování z olomouckého operačního střediska o přívalové vlně ze Šišmy pět minut před příchodem katastrofy, v 19:30. „Nestihli jsme na to bohužel zareagovat, stačila jsem jen vyhlásit občanům, ať zabezpečí maximálně své obydlí a vypnou elektrickou energii. Z Přerova jsem dostala informaci, že k nám jedou pytle, ale ty dorazily, až nás to spláchlo. Bylo to metr vody, posunulo nám to u úřadu o sedm metrů osobní auto, vymlelo to dlažební kostky, máme komplet vytopené dva byty v bytovém domě a dva domy. Voda se dostala také do sklepů domů. Zázemí a vybavení obce je komplet zničeno," sdělila starostka Hradčan Marie Galetová. „Nikdo však nemusel být evakuován, nikomu se ni nestalo," doplnila.

I v Hradčanech se potýkají s rozsáhlými škodami, při náročné práci by uvítali ve vesnici se třemi stovkami obyvatel pomoc. „Naléhavá výzva: prosíme všechny dobrovolníky, jestli by nám v rámci svých možností přišli pomoct s odklízením včerejších následků povodňové vlny. Děkujeme,“ uvedli zástupci obce na sociálních sítích.

Druhá blesková záplava za tři týdny. Velký Týnec jedná o opatřeních proti povodním

Přívalové deště v uplynulých dnech napáchaly škody na řadě míst v Olomouckém kraji, opakovaně řešili následky nenadálé záplavy ve Velkém Týnci na Olomoucku. Voda z polí a rozvodněných potůčků se prohnala ulicemi podruhé během tří týdnů. Vedení...

Nebývale intenzivní řádění živlů zasáhlo také v nedaleké Kladníky. „Naštěstí na životech a zdraví škody nejsou, škody jsou ale majetkové - jak na obecním, tak i na soukromém majetku. Teprve je mapujeme, v noci jsme to zjišťovali při baterkách. Všude je bahno, voda nebo směsice ornice a vody, v některých nemovitostech bylo až 70 centimetrů v interiérech," přiblížil starosta Kladník David Štěpánek.

Přívalová vlna zasála podle mluvčí hasičů Lucie Balážové také obce Domaželice, Hlinsko, Nové Dvory a Oldřichov. Hasiči zachránili deset lidí z ohrožených rodinných domů nebo nepřístupných míst. „V obci Šišma byla vlna tak silná, že plavala i auta, některá skončila v korytě řeky,“ dodala mluvčí. Hasiči v noci čerpali vodu ze 70 nemovitostí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Obec Hradčany

Štítky Hasiči, bouřka, počasí, déšť, vichr, záplavy, záplavy Přerovsko, záplavy Šišma, záplavy Kladníky, záplavy Hradčany, blesková povodeň, bouřka Přerov, bouřky, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po přívalové vlně bojují obce na Přerovsku s bahnem. Hradčany prosí o pomoc dobrovolníky  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.