Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Kvalita vody v nádrži Plumlov zůstává na zhoršeném stupni

Kvůli nárůstu množství sinic je kvalita vody ve vodní nádrži Plumlov na zhoršeném, třetím stupni. Koupání v přehradě na Prostějovsku představuje podle hygieniků pouze mírné riziko vzniku zdravotních obtíží a po pobytu ve vodě se doporučuje osprchování. Opakované kontroly stavu vody provádí krajská hygienická stanice také v rekreační oblasti Poděbrady u Olomouce, kde bývá ale situace bezproblémová po celou sezonou.

I po nedávné analýze zůstává hodnocení kvality vody v plumlovské přehradě na třetím stupni pětibodové stupnice. „Je zde mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná.

Voda v přerovské Laguně je nebezpečná ke koupání. Přemnožily se v ní sinice a řasy

Ještě před začátkem letních prázdnin je na nejhorším hodnocení kvalita vody v přerovském koupališti Laguna. Město zveřejnilo výsledky odborné analýzy a varuje před koupáním v této lokalitě, které by mohlo vézt k poškození zdraví.

Vzorky vody z Plumlovské přehrady, která se sleduje častěji než jezera Poděbrady, odebrali hygienici v pondělí. Loni se v Plumlovské přehradě čistá voda ve stupni jedna udržela do první poloviny července, poté se její kvalita začala rychle zhoršovat. Stupně tři dosáhla 24. července, v meziročním srovnání o více než měsíc později. V polovině srpna tam vyhlásili hygienici zákaz koupání, který platil do konce sezony. Problémy s kvalitou vody v přehradě podle odborníků vyřeší až vybudování kanalizace a čistíren odpadních vod v okolních obcích. Nyní z nich do přehrady odtéká voda s vysokým obsahem fosforu, kterým se sinice živí.

Kvalita vody se ještě před začátkem prázdnin výrazně zhoršila také v přerovském přírodním koupališti Laguna, město tento týden oznámilo, že je nevhodná ke koupání, na pětibodové škále je označena stupněm pět. Laguna v odpočinkové zóně Přerova je uměle vytvořená nádrž, která nemá odtok ani přítok. Rozbor vody si nechaly v polovině června vypracovat Technické služby města Přerova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Koupání, rekreace, voda, výlet, nádrž, Plumlov, Poděbrady, Přerov, kvalita vody, hygiena, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody v nádrži Plumlov zůstává na zhoršeném stupni  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.