Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Meteorologové varují přes supercelami. Intenzivní bouřky mohou udeřit i v Olomouckém kraji

Víkendové horké počasí by měl podle podle předpovědí meteorologů v neděli odpoledne a večer zmírnit přechod studené fronty, který přinese také bouřkové jevy. Český hydrometeorologický ústav pro většinu území České republiky zveřejnil výstrahu před velmi silnými bouřkami s přívalovými srážkami i hrozbou krupobití.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se během odpoledne mohou intenzivní bouřky začít vyskytovat na studené frontě, která bude přecházet přes Českou republiku, postup bouří předpovídali meteorologové k východu či severovýchodu.

Meteorologové upozorňují na možnost výskytu silných bouřek s přívalovými srážkami kolem 50 milimetrů, výjimečně až 70 mm, většími kroupami i přes tři centimetry a nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině. Na území Olomouckého kraje je výstraha vyhlášená od nedělních 16 hodin do 2. hodiny v noci na pondělí. „Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem a podobně. Při nasyceném povodí předchozími srážkami je v orograficky členitém terénu pravděpodobný vznik přívalové povodně,“ upozorňují zástupci ČHMÚ.

Po přívalové vlně bojují obce na Přerovsku s bahnem. Hradčany prosí o pomoc dobrovolníky

Silná bouřka s mimořádně vydatným deštěm zasáhla ve čtvrtek odpoledne oblast Přerovska a Hranicka, blesková přívalová vlna se během několika minut přihnala do celkem sedmi obcí. Lidé v zasažené lokalitě se potýkají s následky živelné katastrofy,...

Intenzivní bouřky zasáhly regiony Olomoucka, Přerovska či Hranicka v průběhu tohoto týdne už dvakrát. V sedmi obcích v okrese Přerov napáchala škody blesková povodeň, s následky přívalových dešťů se v červnu opakovaně potýkal také Velký Týnec u Olomouce.

Hasiči v Olomouckém kraji zasahovali v uplynulých dnech v souvislosti se řáděním živlů v akutních fázích u více než třech stovek událostí, poté pomáhali i s odstraňováním následků vydatných srážek a silného vichru. ČHMÚ připomíná základní rady pro zmírnění dopadů bouřkové činnosti. „Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty a kroupami. Nutno zajistit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty a podobně. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně, sledovat dopravní zpravodajství. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst,“ uvádí obecné pokyny spojené s očekávanými bouřkami Český hydrometeorologický ústav.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Mecnarowski

Štítky Počasí, bouřky, silné bouřky, výstraha, supercela, ČHMÚ, Český hydrometeorologický ústav, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové varují přes supercelami. Intenzivní bouřky mohou udeřit i v Olomouckém kraji  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.