Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Kvůli silným bouřkám hasiči evakuovali dětský tábor na Přerovsku. Celkem měli v kraji 260 zásahů

, aktualizováno včera

Silné bouřky, které v neděli večer a v noci prolétly Olomouckým krajem, opět napáchaly řadu škod. Popadané stromy například poničily hřbitov v Prostějově, ten je nyní uzavřený. Na Přerovsku hasiči z preventivních důvodů evakuovali dětský tábor. Kvůli větru zasahovali také na Jesenicku a Šumpersku.

"V souvislosti se silnými bouřkami, které prolétly Olomouckým krajem v neděli v podvečer a v noci, jsme zaznamenali 260 zásahů. Do terénu na základě stovek oznámení na operační středisko opět vyjely desítky jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů," potvrdila mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Zejména přívalové srážky zasáhly hlavně Prostějovsko, kde hasiči měli 152 zásahů, a znovu potrápily také Přerovsko, které se stále vzpamatovává z katastrofy z poloviny minulého týdne. "O to náročnější situace na místě panovala. Z preventivních důvodů byl evakuován dětský tábor v Dolních Nětčicích. Ve spolupráci s místními dobrovolnými hasiči bylo 42 dětí a osm dospělých transportováno do místního kulturního domu," uvedla mluvčí hasičů.

Hasiče zaměstnal také silný vítr, zasahovali hlavně na Jesenicku a Šumpersku.

Po přívalové vlně bojují obce na Přerovsku s bahnem. Hradčany prosí o pomoc dobrovolníky

Silná bouřka s mimořádně vydatným deštěm zasáhla ve čtvrtek odpoledne oblast Přerovska a Hranicka, blesková přívalová vlna se během několika minut přihnala do celkem sedmi obcí. Lidé v zasažené lokalitě se potýkají s následky živelné katastrofy,...

V neděli a v noci bylo v celém Olomouckém kraji v akci více než 120 jednotek, což je téměř pět stovek hasičů, na některých místech hasiči pracují ještě i dnes dopoledne.

"Po bouřkách jsme odstraňovali stromy z komunikací, domů, automobilů i z železniční trati. Čerpali jsme vodu ze zatopených podjezdů, komunikací, sklepů i rodinných domů a také jsme na mnoho míst instalovali preventivně pytle s pískem. Řešili jsme poškozené střechy, čistili jsme koryta toků, propustky i kanalizační vpusti od naplavenin," popsala mluvčí hasičů. 

Například v Hrušce hasiči vytahovali automobil z koryta toku, v Osece nad Bečvou vytahovali vůz z bahna. Poškozené střechy byly například na budově školy v Plumlově nebo ve Vincencově, Dřevnovicích, Čelčicích či v Prostějově. "V Lobodicích jsme zabezpečili poškozenou střechu kostela. Strom z auta jsme odstraňovali v Němčicích nad Hanou," uvedla Balážová.

V Prostějově jsou popadané a polámané stromy a větve prakticky na území celého města, městský hřbitov je uzavřený. "Požádal jsem o pomoc dobrovolné hasiče z Vrahovic, kteří teď odklízejí popadané stromy společně s pracovníky FCC na městském hřbitově za Brněnskou ulicí. Hřbitov je aktuálně pro veřejnost uzavřen a budeme neprodleně informovat, jakmile bude možné jej v nadcházejících dnech znovu otevřít," uvedl primátor Prostějova František Jura (ANO).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, poskytl Tomáš Winkler

Štítky bouřka, škody, stromy, dětský tábor, evakuace, hasiči, voda, Olomoucký kraj, Jeseník, Šumperk, Prostějov, Dolní Nětčice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli silným bouřkám hasiči evakuovali dětský tábor na Přerovsku. Celkem měli v kraji 260 zásahů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.