Počasí dnes28 °C, zítra29 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Gastrooodpad třídí už přes dvacet měst a obcí, vzniká z něho zelená elektřina. Nedávno se připojily Moravičany

Moravičany na Olomoucku jsou další obcí, která začaly třídit gastroodpad. Do projektu tridimgastro.cz se již zapojilo přes dvacet obcí a tři stovky gastroprovozů včetně stovky škol. Společnost EFG sváží kuchyňský odpad do bioplynových stanic v Rapotíně na Šumpersku a ve Vyškově, kde z něho vyrábí nízkoemisní biometan, elektřinu a teplo.

Projekt tridimgastro.cz odstartoval v Šumperku a odtud se postupně rozšířil na celou Moravu. Nedávno se do sběru kuchyňského odpadu zapojili například Moravičany na Olomoucku. “Protože se při našem loňském rozboru odpadu ukázalo, že největší podíl na hmotnosti směsných popelnic měl biologicky rozložitelný odpad, rozhodli jsme se na sběrná místa prostřednictvím projektu tridimgastro.cz přidat pět nádob na gastroodpad. Věříme, že separací této biologické složky zmenšíme nejen objem gastroodpadu v takzvaných černých popelnicích, ale do budoucna také výdaje spojené s rostoucími poplatky za skládkování,” objasnila starostka Moravičan Jaromíra Saňáková.

Gastroodpad podle odhadů tvoří až třetinu černých popelnic, službu spojenou s jeho tříděním skupina EFG dodává na klíč. Loni z více než tří tisíc nádob získala přes 1700 tun gastroodpadu. Nádoby v pravidelných intervalech vyváží a na sběrná místa je vrací prázdné a vyčištěné. 

Kromě obcí se do projektu začaly postupně zapojovat také jídelny, restaurace, vývařovny nebo hotely, kde se zbytečně vyhodí tisíce tun potravin. Podle odhadů jde až o 27 tisíc tun ročně. V současné době skupina EFG obsluhuje již více než 300 gastroprovozů na Moravě a ve Slezsku.

“Veškeré nezkonzumované zbytky pokrmů a nezpracované suroviny rostlinného i živočišného původu jsou v restauračním provozu obvykle problematické, především z hlediska hygieny. Díky službě tridimgastro.cz je můžeme snadno separovat do speciálních sběrných nádob, které jsou opatřeny těsněním i uzavírací sponou proti šíření zápachu,” popisuje například šéfkuchař restaurace Perk v Šumperku Jan Malý.

Univerzita Palackého třídí gastro. Jedná se o první vysokou školu, která se do projektu zapojila

Do projektu Třídím gastro, který odstartoval před lety v Šumperku, se nově zapojila i Univerzita Palackého v Olomouci. Přidala se tak k firmám a obcím nejen v Olomouckém kraji, které se tříděním zapojují do výroby energie a paliva.

Do projektu recyklace kuchyňského odpadu se zapojila například restaurace Long Story Short v Olomouci. “Oceňujeme, že projekt zajišťuje nejen technickou, ale i legislativní stránku procesu. Zejména díky poskytování evidence svezených odpadů a součinnosti při ročním hlášení odpadů do systému ISPOP nám odpadnou mnohé starosti spojené s nakládáním s odpady,“ vysvětluje šéfkuchař restaurace Long Story Short Petr Heneš.

Projekt tridimgastro.cz odstartoval v květnu roku 2021 v Šumperku. Během dvou let provozu se do něj zapojila více než dvacítka českých měst a obcí v Olomouckém, Moravskoslezském, Jihomoravském a Zlínském kraji a projekt se stále rozrůstá. Nádoby na gastroodpad, kam lze ukládat například potraviny po datu spotřeby, zbytky vařeného jídla, pečivo, ovoce a zeleninu nebo sedliny kávy a čaje, a to i s původním obalem mimo skla, jsou v Olomouci, Přerově, Šumperku, Uničově, Velké Bystřici, Lošticích, Lutíně, Velkém Týnci a dalších obcích regionu. 

Investiční skupina EFG provozuje bioplynové stanice v Rapotíně na Šumpersku a ve Vyškově a v letošním roce chystá spuštění provozu bioplynové stanice ve Vysokém Mýtě. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto tridimgastro.cz

Štítky gastroodpad, gastro, třídění, Olomoucký kraj, Moravičany, projekt, Šumperk, elektřina, odpad, biologicky rozložitelný odpad, restaurace, popelnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gastrooodpad třídí už přes dvacet měst a obcí, vzniká z něho zelená elektřina. Nedávno se připojily Moravičany  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.