Počasí dnes28 °C, zítra29 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Prostějov chce opravit nechvalně proslulý bytový dům na Šárce. Kvůli dotacím musí změnit projekt

Prostějov chce opravit nechvalně proslulý bytový dům na sídlišti Šárka, ve kterém přebývají zejména sociálně slabší lidé. Kvůli dotacím musí nyní změnit projekt. O opravách vybydleného objektu v problémové lokalitě se ve městě mluví už roky, nikdo zatím nenašel odvahu začít.

Radní Prostějově na svém posledním zasedání odsouhlasili 350 tisíc korun na úpravu projektové dokumentace na rekonstrukci bytového domu v ulici Šárka. Důvodem je dotační program, kvůli kterému se stávající projekt musí změnit. 

"Z posudku vyplývá, že bude potřeba stanovit nový průkaz energetické náročnosti a dále zohlednit úpravu zateplení, vytápění, posouzení statiky střechy, úpravu elektroprojektu a podobně. Náklady na úpravu projektu jsou odhadovány na necelých 350 tisíc korun včetně DPH, “ popsal náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal (ANO).

Bytový dům na Šárce je z roku 1938 a v současné době v něm bydlí převážně sociálně slabší lidé. Lokalita je kvůli tomu problémová, celé sídliště Šárka proto nemá v Prostějově úplně nejlepší pověst. O opravách se ve městě mluví už roky, nikdo však nenašel odvahu začít. Největším problémem totiž bude, co s nepřizpůsobivými nájemníky po dobu oprav.

Hluk z retardérů obtěžuje obyvatele opraveného sídliště. Město tvrdí, že zvuk má zpomalit auta

Nedávno opravené sídliště Šárka v Prostějově má další problém. Po matoucím dopravním značení se ukázalo, že na zpomalovacích retardérech auta nezpomalují, jsou ovšem příliš hlučná, a otravují zdejší obyvatele. Prostějovská radnice naopak tvrdí,...

Podle projektu z roku 2019 by opravy Šárky přišly na 217 milionů korun. Projekt počítá s téměř osmdesáti byty převážně 1+kk a 2+kk pro téměř tři stovky obyvatel. Část bytů v přízemí by byla bezbariérová, vstup by zajistily dva nové výtahy. V plánu je rekonstrukce vnitřních dispozic domu, technického zázemí, rozvodů, pavlačí a schodiště. Celý dům bude zateplený a fasády zasklené. Součástí rekonstrukce jsou vsakovací nádrže na dešťovou vodu. Vznikne zde také 78 parkovacích míst. Bytový dům na Šárce je v současné době už havarijním stavu, zejména jeho pavlače. 

Město Prostějov usiluje o dotace v rámci dotačního titulu SFPI, program Dostupné bydlení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov/Rozvíjíme Prostějov

Štítky Šárka, dům, byty, oprava, investice, nepřizpůsobiví, Prostějov, dotace, projekt, bytový dům, rekonstrukce, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novák Vladislav

Jako malý kluk jsem tam bydlel... Jednou se táta opil, spletl si patra a vloupal se bytu pod námi. Dlouho se za tu ostudu styděl a sekal dobrotu.

Středa, 10. července 2024, 15:21Odpovědět

Prostějov chce opravit nechvalně proslulý bytový dům na Šárce. Kvůli dotacím musí změnit projekt  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.