Počasí dnes28 °C, zítra31 °C
Pátek 26. července 2024  |  Svátek má Anna
Bez reklam

Přerovskem se na konci června prohnala dvousetletá povodeň. Obce dál sčítají škody

Přerovskem se na konci června prohnala dvousetletá povodeň, této úrovně dosáhl například potok Šišemka v obci Šišma. Průtok byl přes třicet metrů krychlových vody za sekundu. Postižené obce stále sčítají škody, půjdou do milionů.

Do Šišemky podle vodohospodářů po prudkých deštích velmi rychle přitekla voda z okolních luk a polí. "Její průtok v době kulminace spočítali pracovníci Povodí Moravy na více než 30 metrů krychlových za sekundu. Konkrétně v obci Šišma činil průtok 32 metrů krychlových za sekundu, v obci Hradčany dosáhnul průtok v řece hodnoty 36 metrů krychlových za sekundu. Podle hydrologických údajů pro tok Šišemky odpovídal průtok v obci Šišma dvousetleté povodni, jednalo se tedy o extrémní povodeň," uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. V Hradčanech se podle něj průtok dvousetleté povodni přiblížil.

Následky bleskových povodní se stále odstraňují, Povodí Moravy má na postižených místech Přerovska, ale i Olomoucka v terénu i těžkou techniku. "Vodohospodáři pracují na opravě a základní stabilizaci koryt vodních toků," uvedl mluvčí. V plánu je podle něho nyní finální úprava svahů a prostoru pod hrází s pomocí malého bagru. Práce v korytech vodních toků podle vodohospodářů často komplikuje vedení inženýrských sítí, které obnažily přívaly vody. Pokračují také práce na těžbě sedimentů a odstraňování splavenin v Hlinsku, Hradčanech i ve Velkém Týnci.

Bleskové povodně přinesly zkázu na Přerovsko. Obce žádají o pomoc ve finanční sbírce

Finanční sbírku na pomoc lidem zasaženým v závěru června sérií bleskových povodní vyhlásil Dobrovolný svazek obcí Moravská Brána. Mimořádně intenzivní deště přinesly zkázu do sedmi obcí na Přerovsku a to hned dvakrát za sebou ve čtvrtek a v...

V odstraňování škod i v úklidu pokračují také v samotné Šišmě, škody na obecním majetku se podle zástupců obce stále sčítají. "Škody jsou na budovách, na infrastruktuře jako jsou mostky, které byly narušeny a podemlety, a na kanalizaci. Dosud jsme řešili hlavně občany, ať jsou zabezpečeni, na obecním majetku škody ještě sčítáme. Práce stále probíhají, bude to na delší dobu," řekl místostarosta Pavel Zeman. Starosta Marek Krystek škody na obecním majetku odhaduje kolem deseti milionů korun. "Nejvíce postižené jsou vodní díla povodí a řečiště Šišemky," uvedl.

Tak obec Hradčany škody na obecním majetku ještě vyčísleny nemá, podle starostky Marie Galetové je bude ve čtvrtek mapovat zástupce pojišťovny. Bleskové povodně podle ní vyplavily mimo jiné tři týdny starou čističku odpadních vod. "Musíme udělat inventarizaci majetku, povodeň vyplavila dílnu v obecním domě a zázemí obce, obecní auto i stroje. Zničeny jsou dva byty v přízemí bytového domu," řekla starostka. Podemleté chodníky jsou naopak již opraveny. "Na první pohled už nejdou na dědině následky poznat, hůře jsou na tom v Šišmě," doplnila.

Intenzivní srážky, bouřky a silný vítr postihly Přerovsko i Olomoucko ve čtvrtek 27. června večer. Sotva na řadě míst lidé úklid po bleskových povodních dokončili, přišlo v neděli 30. června další bouřkové pásmo a voda se z koryta opět vylila. Při posledních bouřkách hasiči evidovali téměř tři stovky výjezdů, během nedělního večera a v noci na pondělí hladiny řek na různých místech v povodí Moravy dosáhly prvních, druhých i třetích stupňů povodňové aktivity.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Povodí Moravy

Štítky povodeň, Šišma, škody, vodní hospodářství, Olomoucký kraj, Hradčany, okres Přerov, Povodí Moravy, těžba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerovskem se na konci června prohnala dvousetletá povodeň. Obce dál sčítají škody  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.