Počasí dnes32 °C, zítra28 °C
Úterý 16. července 2024  |  Svátek má Luboš
Bez reklam

Bývalou synagogu v centru Prostějova nikdo nechce, v nabídce realitky už není. Majitelé ji nyní nabízí městu

Bývalá synagoga v centru Prostějova již zmizela z nabídky realitní kanceláře, ve které její cena postupně klesla až na pět a půl milionu korun. Majitelé chátrající objekt nyní opět nabízí městu, které koupi v minulosti odmítlo kvůli vysoké ceně.

V nabídce realitní kanceláře Gepard reality byla bývalá synagoga v centru Prostějova s užitnou plochou 265 metrů čtverečních několik měsíců. Součástí památkově chráněného domu jsou dva nájemní byty v přízemí, v prvním patře je sál s balkónem a skladem. Cena postupně klesla na 5,49 milionu korun a nedávno synagoga z nabídky realitní kanceláře úplně zmizela.

Chátrající objekt nyní majitelé chtějí prodat městu. "Před dvěma měsíci jsme byl na jednání u pana primátora. Naším cílem je synagogu prodat, nejlépe městu. Spravili jsme tři domy okolo a už nemáme další investice na opravy. Dohodli jsme se, že se v září opět sejdeme a projednáme konkrétně, co by se ze strany města dalo dělat," řekl Jindřich Skácel z Prostějova, který objekt vlastní s manželkou.

Na dotaz ohledně případné kupní ceny přímo neodpověděl. "Je tam několik věcí ve hře, věřím, že dojdeme k výsledku. My se stoprocentně dohodnout chceme," tvrdí.

Na synagogu se na jednání městského zastupitelstva dotazovala vedení města opoziční zastupitelka Jana Jílková (Na rovinu!). "Schůzka s majitelem synagogy proběhla a budou další společná jednání. Zatím není dohodnutý žádný závěr," sdělil primátor Prostějova František Jura (ANO).

Realitní kancelář nabízí bývalou synagogu v Prostějově. Cena klesla na necelých šest milionů

Bývalá synagoga v centru Prostějova se objevila v nabídce realitní kanceláře, která ji inzeruje jako jedinečný historický dům. Majitelé chátrající objekt před časem nabídli městu, které to odmítlo, protože cena 6,8 milionu korun byla podle...

Loni majitelé synagogu městu nabízeli za 6,8 milionu korun, radnice byla ochotná zaplatit 400 tisíc korun, což podle vlastníků nezohledňovalo ani investice, které do objektu dali. Prostějovská synagoga Beth´ha – Midrasch je již roky opuštěná, kvůli vlhkosti z ní odpadává omítka a ve zdech jsou praskliny, které svědčí o poškozené statice. Národní památkový ústav synagogu už v roce 2013 zařadil na seznam ohrožených památek.

Po záchraně synagogy dlouhodobě volá opozice v prostějovském zastupitelstvu. Město by podle ní mělo usilovat o odkup stavby za přiměřenou cenu, aby objekt mohl připomínat židovskou historii města Prostějova, kterému se přezdívalo Hanácký Jeruzalém.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Martin Hájek, Hanácký Jeruzalém

Štítky synagoga, prodej, realitní kancelář, zájem, radnice, nabídka, památka, Prostějov, historie, oprava, majitelé

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Šteindler

Škoda, je to unikátní stavba. Prostějov si obě ghetta zbořil, včetně rodného domu Edmunda Husserla. Nová synagoga je kompletně znehodnocená poválečnou přestavbou, všechno, co zbylo, je pár domů a tahle poloviční ruina.

Dnes, 00:01Odpovědět

Bývalou synagogu v centru Prostějova nikdo nechce, v nabídce realitky už není. Majitelé ji nyní nabízí městu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.