Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Vedro a vedro. Sobi polární dostávají v olomoucké zoo sprchu, tygr si zase rád vleze do bazénu

Vysoké teploty netrápí jen lidi, ale také zvířata v olomoucké zoo, zejména ta ze severu z arktických oblastí. Sobi například dostávají v těchto dnech sprchu, chovatelé vyrábí také ledové koule a tygr si rád vleze do bazénu.

Pro africká zvířata jsou současné vysoké teploty blízké jejich domovině, ale jak se horkem v olomoucké zoo vypořádávají zarytí seveřané pocházející z arktických oblastí? "Řeč je o sobu polárním, který za polárním kruhem čelí teplotám blížícím se padesáti stupňům pod nulou. Na velmi silné kanadské mrazy je přivyklý i vlk Hudsonův, třeskutá zima je i na Dálném východě, odkud pocházejí levhart mandžuský a tygr ussurijský," popisuje situaci mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Problém podel ní mohou mít i zvířata, která mají hustou srst. "Zvířata z míst, kde teploty spadají hluboko pod bod mrazu, se za léta života v zoo aklimatizovala a na naše podnebí si přivykla. I přesto je ale v parných dnech třeba dbát na jejich možnost ochlazení se," uvedla mluvčí zoo.

Chovatelé proto připravili bazény, sprchy, zvířata mohou vyhledat úkryt ve stínu stromů, v norách, případně se před sluncem schovat ve vnitřní ubikaci. Pro další zvířata zoo vyrábí ledové koule, do nichž zamrazuje ovoce nebo nanuky, a některá zvířata jako třeba lamy stříhá. "Tygr si rád vleze do bazénu, sobi se během letních dnů s vysokými teplotami sprchují," dodala Gronská.

Teprve loni se zabydleli v olomoucké zoo. Teď už klokánci krysí mají první mládě

Zoo na Svatém Kopečku tento týden opět přivítala další přírůstek. Jde o mládě klokánka krysího. Tyto vačnatce přitom začali v Olomouci chovat teprve během loňského roku. S novými mláďaty v Pavilonu netopýrů se návštěvníci mohli poprvé setkat...

Ohodnoť článek

Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, teplo, horko, vedro, zvířata, plavecký bazén, sprcha, tygr, Dálný východ, Olomouc, sob polární

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedro a vedro. Sobi polární dostávají v olomoucké zoo sprchu, tygr si zase rád vleze do bazénu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.