Počasí dnes30 °C, zítra27 °C
Neděle 21. července 2024  |  Svátek má Vítězslav
Bez reklam

VIDEO: Podzemí pod Fakultní nemocnicí skrývá kilometr chodeb. Projít se musí každý den

Podzemí pod Fakultní nemocnicí v Olomouci skrývá více než kilometr betonových chodeb s rozvody vody, elektřiny, kanalizace, páry a dalších technologií. Pracovníci nemocnice je musí projít a zkontrolovat každý den.

Kromě osmnácti kilometrů tubusů potrubní pošty, která patří mezi největší přepravní systémy tohoto typu v České republice, Fakultní nemocnice Olomouc skrývá další pozoruhodnou zajímavost. V podzemí je více než kilometr betonových chodeb, ve kterých vedou rozvody vody, elektřiny, kanalizace, páry a dalších technologií.

Technolog nemocnice Martin Hanuš má za úkol minimálně jednou denně všechny podzemní kolektory projít a zkontrolovat, jestli je všechno v pořádku. "Máme sice kamery a čidla, takže pokud by se něco pokazilo, okamžitě to víme, ale přesto je nutné to každý den projít. Například vodovodní řad je pod velkým tlakem, takže je nutné to mít neustále pod dohledem," vysvětluje.

Novorozenecké oddělení v Olomouci prošlo opravou. Díky rodinným pokojům budou maminky a děti spolu

Novorozenecké oddělení ve Fakultní nemocnici v Olomouci prošlo rekonstrukcí. Součástí byla například nová denní místnost, která poskytne prostor pro relaxaci a odpočinek. Vznikly také rodinné pokoje, které umožní maminkám a jejich dětem být spolu.

V kolektorem vedou vodovod, kanalizace, parovod, kondenzát a elektroinstalační, ovládací, signalizační, sdělovací a optické kabely. "Putuje tudy i kanalizace z Onkologické kliniky, Kliniky nukleární medicíny nebo z pracoviště PET/CT s radioaktivní vodou se zbytky radionuklidů. Svádíme ji do speciálních nádrží, kde se nechává takzvaně vystařit, a teprve když jsou při měření hodnoty v normě, vypouštíme ji do běžné kanalizace," dodává.

Martin Hanuš dokonale zná nejen samotný podzemní labyrint, ale taky všechny šachty a žebříky. "Teď jsme pod vjezdem na Hněvotínské, teď procházíme pod ředitelstvím a pod onkologickou klinikou a teď jdeme k porodnici," ukazuje při jedné z prohlídek kolektorů. 

Podzemí Fakultní nemocnice Olomouc
Projektová dokumentace kolektorového systému byla zpracována v období 1987 až 1999. Rok dostavby byl 1997.
Celková délka kolektoru činí 1050 metrů, je osazen 20 šachtami, zaústěn technickou chodbou do suterénu budovy nemocniční kotelny.
Trasa kolektorové sítě je větvená. Na tři hlavní větve na napojují čtyři přípojné větve.
Nejdelší úsek kolektoru je dlouhý více než 107 metrů, nejkratší pak nedosahuje ani 17 metrů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc | Zdroj Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky podzemí, kolektor, chodba, sítě, rozvody, beton, kanalizace, Fakultní nemocnice, Česko, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Podzemí pod Fakultní nemocnicí skrývá kilometr chodeb. Projít se musí každý den  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.