Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Středa 24. července 2024  |  Svátek má Kristýna
Bez reklam

Obyvatelé Hanušovic, kteří budou dobře třídit odpady, ušetří. Město pořídilo čipy na popelnice

Obyvatelé Hanušovic na Šumpersku, kteří dobře třídí odpady, ušetří. Město nyní pořídilo čipy na popelnice, lidé, kteří vyhodí méně odpadků, zaplatí méně peněz. Svoz komunálního odpadu si Hanušovice již dva roky zajišťují samy.

"Je to taková malá revoluce v odpadovém hospodářství. Popelářský vůz při vývozu popelnice načte její čip, data se uloží do systému a ten je zpracuje. Co občan vyhodí, to také zaplatí, protože popelnici má pod svou kontrolou, je uzamčená," vysvětluje starosta Hanušovic Marek Kostka.

Princip je jednoduchý, obyvatelé Hanušovic, kteří budou poctivě třídit, vyprodukují méně netříděného odpadu. Jeho množství budou monitorovat čipy. Na tříděný odpad dostali občané nádoby, kam mohou ukládat papír, sklo nebo plasty.

"V případě bytových domů se bude mezi nájemníky rozpočítávat obsah větších kontejnerů na směsný odpad. Nádoby budou uzamčené a lidé od nich dostanou klíčky. Jde o to, aby si sem neukládali odpadky chataři, kteří městem projíždí. To se občas stávalo," podotkl starosta.

Pokuty za rychlou jízdu a další přestupky půjdou v Hanušovicích dětem. Ročně jde o 130 tisíc korun

Peníze, které Městská policie v Hanušovicích na Šumpersku vybere na pokutách v dopravě a na dalších přestupcích půjdou dětem. Radní města se dohodli, že finance Hanušovice použijí na vzdělávací a sportovní aktivity v základní i mateřské škole....

Velkou změnu v odpadovém hospodářství si Hanušovice prosadily už před dvěma roky, kdy svozová firma natolik zvýšila poplatky za vývoz popelnic, že se město rozhodlo jít vlastní cestou. Radnice si pořídila popelářský vůz, na jehož stupačky a za volant nastoupili místní lidé. Vznikla tak nová pracovní místa a radnice ušetřila.

Hanušovice jsou významnou turistickou křižovatkou v Jeseníkách, v blízkosti jsou také Králický Sněžník nebo Rychleby.

Ohodnoť článek

Foto Město Hanušovice

Štítky Hanušovice, popelnice, svoz, odpad, třídění, cena, čip, okres Šumperk, Jeseníky, Králický Sněžník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Hanušovic, kteří budou dobře třídit odpady, ušetří. Město pořídilo čipy na popelnice  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.