Počasí dnes28 °C, zítra31 °C
Pátek 26. července 2024  |  Svátek má Anna
Bez reklam

Prostějovsko má finalistu v anketě Strom roku. Lípa v Bousíně pamatuje nucené válečné vysídlení obce

Olomoucký kraj má svého zástupce v populární anketě Strom roku, kterou pořádá Nadace Partnerství. Do finálové fáze hlasování se dostala Lípa svobody v Bousíně na Prostějovsku, která je němým pamětníkem pohnutého osudu regionu u vojenského prostoru na Drahanské vrchovině.

Celkem z deseti finalistů mohou vybírat hlasující v aktuálním ročníku ankety Strom roku. „Letošní finálové stromy provázejí radostné příběhy i složité osudy. Jsou pestré stejně jako je pestrý život sám, a proto věříme, že mezi nimi najdete svého favorita,“ komentuje koordinátorka soutěže Kateřina Bolečková z Nadace Partnerství.

Mezi několika nominovanými národními stromy je i lípa, která stojí poblíž zvonice na návsi v Bousíně na pomezí Olomouckého a Jihomoravského kraje. Mohutný strom s obvodem kmene 275 centimetrů je pro místní jednou z připomínek těžkých časů, které potkaly jejich předky. V průběhu druhé světové války po obsazení státu nacistickým Německem vydal říšský protektor vyhlášku o postupném vystěhování 33 obcí Drahanské vrchoviny, aby bylo možné rozšířit vojenský prostor u Vyškova. Mezi dotčenými vesnicemi byl i Bousín, který museli lidé nuceně opustit do konce října 1943. „Mezi Vyškovem a rozhlednou Kopaninka se muselo vystěhovat 18 500 lidí. Jen v Bousíně, kde stojí tato lípa, bylo nenávratně zničeno asi 20 domů z 60 a počet obyvatel klesl po válce zhruba na polovinu, protože se neměli kam vrátit,” přiblížila jedna z přihlašovatelek bousínské lípy Marie Horáková.

FOTOGALERIE: Ze zarostlé zahrady zpět na koleje. Olomoucí projela unikátní historická tramvaj

Mimořádně vzácný kousek má ve svém vozovém parku olomoucký dopravní podnik – s evidenčním číslem 16 je v nové hale poblíž vlakového nádraží ustájená tramvaj z roku 1914. Kompletně zrenovovaný vůz prošel potřebnými zkouškami a revizemi a může...

Strom místní vysadili po předchozím celosvětovém konfliktu, v roce 1919 jako symbol naděje. „Lípa střežila domovy vystěhovaných Čechů v obci určené k zániku. Jako zázrakem odolala střelám či bombardování návsi německými vojáky. Dává stín všem, co v Bousíně znovu našli svůj domov,” podotkla Marie Horáková.

Jak důležitý je pro místní dokládá i snaha a péče při nedávných stavebních pracích v obci. „Výzvou bylo dohlížet na obnovu zdejších sítí, kvůli které měla být lípa pokácena. Obec se však nevzdala a s úřady dohodla šetrné obkopávání kořenů. Vedení obce tak muselo téměř denně dohlížet na výkopové práce, strom se však podařilo zachránit,” upozornili přihlašovatelé v profilu na webu hlasování.

Anketa je pro veřejnost otevřená až do 6. října 23:59, se zadáním jedné e-mailové adresy je možné poslat jeden hlas. V posledním hlasovacím týdnu, od 30. září do 6. října, nastane "tajné superfinále", ve kterém budou moci hlasující podpořit už jen 5 stromů, kterým se v předchozích týdnech dařilo nejlépe. Vítěz bude slavnostně vyhlášen 22. října 2024 již tradičně na brněnské Hvězdárně a planetáriu. Hlasování má také dobročinný rozměr. Současně s letním hlasováním probíhá darovací kampaň, za podpory generálního partnera ankety minerální vody Ondrášovka. Ta každý dar zaslaný na péči o vzrostlé stromy zdvojnásobí.

Ohodnoť článek

Foto Bousínská lípa svobody

Štítky Strom roku, anketa, hlasování, Bousín, historie, Prostějov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějovsko má finalistu v anketě Strom roku. Lípa v Bousíně pamatuje nucené válečné vysídlení obce  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.