Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Za měsíc končí kotlíkové dotace. Olomoucký kraj má na finanční podporu pro domácnosti 75 milionů

Poslední příležitosti žádat o dotaci na výměnu starých kotlů za moderní zdroje tepla připomínají zástupci Olomouckého kraje. V pátém kole žádaného dotačního programu rozdělí krajský úřad na finančních příspěvcích 75 milionů korun. Lhůta pro podání žádosti běží do konce srpna.

Na pořízení kotle na biomasu může žadatel podle Suchánka získat až 130 tisíc korun a na tepelné čerpadlo až 180 tisíc korun. O dotaci mohou požádat také domácnosti, které mají od 1. ledna 2021 kotel vyměněný. „Kotlíkové dotace jsou zaměřeny na nízkopříjmové domácnosti a my jsme rádi, že můžeme přispět k úspoře nákladů na energie a zároveň podpořit čistější životní prostředí," uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN). O dotaci mohou v končící páté vlně požádat senioři a invalidní důchodci či domácnosti s příspěvkem na bydlení. Podle krajského radního Petra Lyska (Piráti) pracovníci úřadu občanům zdarma pomohou s vyplněním žádosti.

Olomoucký kraj začal s transformací pobytových sociálních služeb. Projekt si vyžádá až tři miliardy korun

Investici až tři miliardy korun si vyžádá transformace pobytových sociálních služeb v Olomouckém kraji. Hejtmanství se snaží klienty z velkých ústavních budov přestěhovat do menších domů, kde mají lepší zázemí a více soukromí. Projekt je zaměřený...

Od roku 2016 byly v Olomouckém kraji zatím vyplaceny příspěvky pro čtyři vlny dotací na výměnu starých kotlů. Žadatelům bylo rozděleno téměř 827 milionů korun. Čtvrté kolo dotací hejtmanství spustilo předloni, kdy si o tyto dotace požádalo zhruba 1400 lidí a úřad jim přerozdělil 200 milionů korun. V roce 2022 si lidé v domácnostech pomocí dotací instalovali zejména kotle na biomasu, naopak nejmenší zájem byl v době prudce rostoucích cen fosilních paliv o moderní plynové kotle.

Poptávka po dotacích v kraji pokaždé výrazně převýšila vyčleněné částky. Od září 2022 měl v Česku platit zákaz vytápět rodinné domy starými kotli na uhlí nebo dřevo, které nedosahují alespoň třetí emisní třídy. Platnost tohoto omezení byla nakonec posunuta na září 2024. Poté lidem za vytápění starými kotly budou hrozit pokuty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Dotace, kotlíkové dotace, vytápění, tepelné čerpadlo, biomasa, finanční podpora, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za měsíc končí kotlíkové dotace. Olomoucký kraj má na finanční podporu pro domácnosti 75 milionů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.