Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. července 2024  |  Svátek má Marta
Bez reklam

Počet bezdomovců v Olomouci v létě mírně roste, do města přijíždějí i lidé odjinud. Strážníci zasahují denně

Počet bezdomovců v Olomouci v létě mírně roste, protože do města přijíždějí lidé bez přístřeší i odjinud. Strážníci zasahují denně, stížnosti obyvatel řešila pracovní skupina. Proti lidem bez domova, kteří pouze posedávají v ulicích a v parcích, však úřady mohou jen těžkou zasáhnout, pokud netropí výtržnosti.

Olomoucká radnice reagovala na rostoucí kritiku lidí bez domova, kteří se zejména v létě stahují do ulic a parků ve městě. Primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO) svolal pracovní skupinu, kde byli zástupci sociálního odboru, policie, strážníků a neziskových organizací. 

Zejména v létě se ke skupinkám místních bezdomovců totiž přidávají takzvaní pendleři. "Víme, že problémové skupinky lidí, ať už z Brněnska nebo Ostravska, berou Olomouc jako průjezdní město. Vystupují tady a sdružují se. Snažíme se je mít pod kontrolou, ale nelze se jich zbavit, pokud se nedopouští vyloženě protiprávního jednání, nic nám neumožňuje je z města vytěsnit. Musíme vycházet z platné legislativy," vysvětluje primátor

Počet lidí bez domova přitom přímo v Olomouci klesá. Podle náměstkyně primátora Olomouce Kateřiny Dobrozemské (Pro Olomouc a Piráti) bylo v minulosti na ulici přes 400 lidí, dnes jde o polovinu. "Vyloženě problémových je z toho jen malá skupina osob. Charita Olomouc například provozuje 60 lůžek pro seniory, kteří byli na ulici i s vážnými zdravotními či duševními obtížemi. Bohužel dalších 80 lidí je v pořadníku," dodala náměstkyně.

Největší problémy jsou tradičně v prostoru před nádražním a v okolních ulicích Kosmonautů a Masarykova, ale například také ve zdemolovaném objektu u Klášterního Hradiska, v Blanické ulici či na Lazcích kolem zdejší prodejny Lazenka. 

Cyklista měl na olomouckém sídlišti narazit do dvou chodců. Policie po něm pátrá, žádá o pomoc svědky

Policisté pátrají po neznámém cyklistovi, který měl v Olomouci vrazit do dvou lidí na chodníku poblíž obchodního domu Timpo. S objasněním nehody, ke které došlo v pátek 5. července, by mohli pomoci také svědci.

Strážci zákona tvrdí, že v letošním roce není situace nijak mimořádná. "Například v ulici Jeremenkova jsme loni během prvního pololetí zaznamenali 178 přestupků proti veřejnému pořádku, zatímco letos jich je za stejné období 111. Přesto na oznámení občanů kvůli výskytu osob bez domova vyjíždíme každý den. My ovšem můžeme řešit pouze protiprávní jednání, nikoli sociální status. Pokud se tedy tito lidé nedopouštějí ničeho v rozporu se zákonem či vyhláškami, nemáme je za co postihovat," vysvětluje zástupce ředitele Městské policie Olomouc Tomáš Musil.

Jde například o vyhlášku o zákazu konzumace alkoholu v určitých lokalitách nebo narušování veřejného pořádku. Trestné činy řeší policie. "Tady se jedná především o drogovou problematiku, majetkovou trestnou činnost, ale těchto případů je méně než v minulosti. Spíše jde o drobné potyčky pod vlivem alkoholu, kdy se tito lidé napadají mezi sebou a spíše jsou to přestupky na úrovni porušování veřejného pořádku," ujišťuje ředitel Policie ČR Olomouc Richard Jílek.

Ohodnoť článek

Foto Město Olomouc/deposiphotos.com

Štítky Olomouc, bezdomovec, léto, městská policie, alkohol, migrace, policie, nezisková organizace, primátor, zima, veřejný pořádek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet bezdomovců v Olomouci v létě mírně roste, do města přijíždějí i lidé odjinud. Strážníci zasahují denně  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.