Počasí dnes28 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 1. srpna 2024  |  Svátek má Oskar
Bez reklam

Prostějov chce opravit dům Jiřího Wolkera na náměstí. Básník má letos sté výročí úmrtí

Prostějovská radnice hodlá opravit dům Jiřího Wolkera na náměstí, začala připravovat stavebně historický průzkum. Jeden z nejvýznamnější rodáků a básník zemřel před sto lety, výročí si město letos připomíná řadou akcí.

Prostějovští radní na svém posledním zasedání schválili částku 129 tisíc korun na zaměření domu Jiřího Wolkera na hlavním náměstí. Jde o jeden z důležitých podkladů pro stavebně historický průzkumu domu. 

"Na památkově chráněné objekty je možné čerpat dotaci z programu  Ministerstva kultury. Pro podání žádostí je však vždy nutné mít zpracovaný projekt rekonstrukce včetně stavebně historického průzkumu daného objektu. Jedním z objektů v majetku města, na který by bylo možné čerpat výše zmíněnou dotaci, je právě Wolkrův dům na náměstí T. G. Masaryka včetně dvorního traktu sahajícího až do ulice Školní," uvedl náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal (ANO).

Radnice plánuje opravit fasádu, repasovat okna domu a obnovit byt, ve kterém bydlela Wolkerova rodina. Letos by měl být hotový stavebně historický průzkum a zaměření domu, příští rok chce radnice připravit projekt. Samotné opravy by začaly v roce 2026.

Prostějov připomene rodáka Jiřího Wolkera poštovní schránkou na rohu ulice. Básník zemřel před sto lety

Poštovní schránkou na rohu ulice, která odkazuje na slavnou báseň prostějovského rodáka Jiřího Wolkera, připomene zdejší radnice letošní výročí sto let od jeho úmrtí. Město již nechalo zhotovit pamětní minci a přidá pamětní pohlednici a razítko....

Radnice si sto let od básníkova úmrtí průběžně připomíná od začátku letošního roku. V prostějovském informačním centru si zájemci mohou například vyrazit pamětní minci připomínající Jiřího Wolkera, v muzeu je nová stálá expozice s názvem #JIRIWOLKER, která představuje jeho dílo a život, chystají se další akce a například i módní přehlídka. Významného rodáka připomene i poštovní schránka na rohu ulice, která odkazuje na jeho slavnou báseň.

Jiří Wolker se narodil 29. března 1900 v Prostějově. Studoval na prostějovském gymnáziu, pak se v Praze zapsal na práva. Studium však přerušila tuberkulóza, které básník ve věku 23 let podlehl. Zemřel v rodném Prostějově. K jeho nejznámějším dílům patří básnické sbírky Host do domu (1921) a Těžká hodina (1922).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl pamatkovykatalog.cz

Štítky Prostějov, Jiří Wolker, výročí, úmrtí, rodák, dům, rekonstrukce, radnice, oprava, ANO 2011, Muzeum a galerie v Prostějově

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov chce opravit dům Jiřího Wolkera na náměstí. Básník má letos sté výročí úmrtí  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.