Počasí dnes25 °C, zítra27 °C
Úterý 6. srpna 2024  |  Svátek má Oldřiška
Bez reklam

Vosy, včely a sršni útočí. Hasiči v Olomouckém kraji řeší desítky případů agresivního hmyzu denně

V posledních dvou týdnech výrazně vzrostl počet výjezdů v souvislosti s agresivním bodavým hmyzem, jako jsou včely, vosy a sršni. Například v pondělí hasiči likvidovali sršní hnízdo ve školce v Arbesově ulici v Olomouci nebo v Domově Paprsek v Olšanech na Šumpersku.

Od začátku letošního června hasiči v Olomouckém kraji vyjeli už k více než 320 podobným událostem. Přitom za stejné období loni řešili bodavý hmyz jen v 95 případech. Krajské operační středisko přijímá v těchto dnech desítky oznámení denně. "Jako hasiči však vyjíždíme jen v opodstatněných případech," upozorňuje mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Lidé by podle ní měli volat hasiče jenom v případech, kdy hrozí nebezpečí. "Zasahujeme v případech, kdy je roj včel, vosí či sršní hnízdo na veřejných místech, jako jsou úřady, parky, školy nebo školky, popřípadě se usídlí v místě, kde by mohl bodavý hmyz ohrozit alergika," sdělila mluvčí.

VIDEO: Mladá paraglidistka uvízla na Hranicku v korunách stromů. Z výšky ji zachránili hasiči-lezci

Do nebezpečné situace se dostala v sobotu večer mladá příznivkyně paraglindingu, která s padákovým kluzákem uvízla vysoko v korunách stromů poblíž Milenova na Hranicku. Do akce vyrazily lezecké skupiny profesionálních hasičů z Olomouce a Přerova,...

Naopak v případech, kdy nehrozí nebezpečí a roj je například na odlehlém místě v zahradě nebo na neobývané budově, se o likvidaci musí postarat specializovaná firma. "Na krajském operačním středisku máme jejich seznam, takže pro tyto případy můžeme lidem poradit, kam se mají obrátit. Další možností je také přímo kontaktovat místní jednotku dobrovolných hasičů, která může se včelami rovněž pomoci," nabádá mluvčí profesionálních hasičů Balážová.

Jak probíhá zásah
Hasiči mají bílou kombinézu, kuklu a rukavice.
Důležité je zjistit velikost roje, případně hnízda. V případě, že je roj nebo hnízdo pod omítkou nebo fasádou nebo v dutině stromu, tedy hasiči nevidí na velikost hnízda, je jejich zásah neúčinný.
Hmyz lze odchytávat pouze tehdy, když není rozlítaný, nejlépe ráno nebo večer.
Roj nebo hnízdo se poté vezme do igelitového pytle, odstřihne se a pomocí chemických prostředků se zlikviduje.
V případě, že roj nejde sebrat a umístit do pytle, je odsát motorovým vysavačem.
Postup je konzultován se včelaři.
Zdroj: HZSOK

Ohodnoť článek

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky včela, vosa, hmyz, útok, agrese, roj, zásah, Olomoucký kraj, hnízdo, strom, rukavice, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vosy, včely a sršni útočí. Hasiči v Olomouckém kraji řeší desítky případů agresivního hmyzu denně  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.