Počasí dnes30 °C, zítra31 °C
Pondělí 12. srpna 2024  |  Svátek má Klára
Bez reklam

Po bouřkové kalamitě se otevírá trasa přes Repešský žleb u Plumlova. Zbytek lesní oblasti je dál nepřístupný

Ještě v průběhu letních prázdnin se podařilo lesníkům v oblasti Vojenského újezdu Březina na pomezí Prostějovska a Vyškovska částečně zpřístupnit stezku Repešský žleb. Oblíbená trasa se otevírá od pondělí 12. srpna. Oblast zasáhly na začátku léta intenzivní bouřky a veřejnosti je do zbytku této lokality vstup zakázán, práce na odstranění kalamitního stavu potrvají zřejmě do poloviny září.

Poděbrady modrá. Plumlovská přehrada černá, voda je plná sinic a zákaz koupání zde platí dál

Plumlovskou přehradu na Prostějovsku dál sužují jedovaté sinice a zákaz koupání trvá, protože voda by mohla poškodit zdraví lidí. Naopak na Poděbradech u Olomouce je všechno v pořádku a kvalita vody je zde na stupni jedna.

Přes Vojenský újezd Březina poblíž obce Plumlov na Prostějovsku vede celá řada turistických a cykloturistických tras. Ty musely být po červnovém řádění živlů uzavřeny, oblast je pro návštěvníky nebezpečná. Po měsíci intenzivního úsilí se pracovníkům Vojenských lesů a statků podařilo zpřístupnit mezi výletníky populární trasu zvanou Repešský žleb, která spojuje obce Repechy a Hamry. Kalamita zasáhla území o rozloze přibližně 15 tisíc hektarů. „Kalamitu zpracováváme podle plánu. Jedná se o velmi rozptýlené a nebezpečné pracoviště, proto musí práce probíhat opatrně se zřetelem na zdraví a bezpečí lesníků. Nicméně dobrou zprávou je, že od pondělí 12. srpna opět zpřístupníme oblíbenou cyklotrasu Repešským žlebem, která spojuje Hamry a Repechy,“ informovala na webových stránkách Eva Weisgärberová z divize VLS Plumlov s tím, že zbytek zasaženého území bude i nadále uzavřen. Zákaz vstupu do oblasti je vyhlášený do 15. září letošního roku. „Dotčená oblast je vyznačena na místě zákazovými cedulemi, informaci obdržely přilehlé obce a je označena i v aplikacích pro turisty a cyklisty,“ sdělil mluvčí Vojenských lesů a statků Petr Toman.

Podle zástupců VLS probíhají práce na odstranění následků bouří v nejvíce zasažené oblasti o ploše dvou tisíc hektarů. Značnou komplikaci představuje těžký terén, ve kterém převažují prudké svahy. „I proto bude nyní nově dřevorubcům pomáhat lesní lanovka. Ta pomůže s tím, dostat vytěžené dřevo z těžce dostupného terénu. Už nyní se plánuje obnova lesa, kdy maximálně do dvou let proběhne zalesnění,“ říká mluvčí Toman. „Počítáme s výsadbou buků, dubů či smrků,“ doplnila Eva Weisgärberová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytly Vojenské lesy a statky ČR

Štítky Příroda, výlet, les, turistika, cykloturistika, cyklostezka, Repešský žleb, uzavírka, zákaz vstupu, Prostějov, Plumlov, Repechy, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po bouřkové kalamitě se otevírá trasa přes Repešský žleb u Plumlova. Zbytek lesní oblasti je dál nepřístupný  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.