Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Úterý 13. srpna 2024  |  Svátek má Alena
Bez reklam

Trpké překvapení u apartmánů: muže z Olomouckého kraje podvedli při koupi dovolených

Dva případy podvodů spojených s nabídkou letní dovolené v Chorvatsku řeší policisté v Olomouckém kraji. Neznámí pachatelé přesvědčili k zaplacení v předstihu muže z Hranicka a ze Zábřežska. V obou případech oběti podvodníků dorazily až k místu, kde měly mít ubytování, kde ale následovalo nepříjemné zjištění – majitelé nemovitostí o žádných uhrazených pobytech nic nevěděli.

Facebookový inzerát na last minute dovolenou v Chorvatsku zaujal koncem července šestačtyřicetiletého muže ze Zábřežska. „Po vzájemné dohodě s inzerentem zaplatil převodem ze svého účtu nejprve zálohu a v den odjezdu pak doplatil zbytek. V cílové destinaci jej však čekalo nemilé překvapení. V apartmánu, který si zaplatil, byli již ubytovaní jiní hosté a majitelka nemovitosti o jeho rezervaci nic nevěděla,“ vylíčila policejní mluvčí Marie Šafářová.

Ukázalo se, že majitelka apartmánu nezná ani osobu, která inzerovala na sociální síti ubytování v její nemovitosti. K domu navíc přijela ještě další Češka, která si u stejného člověka objednala a zaplatila stejnou dovolenou. „Šestačtyřicetiletý muž se tak po návratu domů obrátil na policii. Škodu vyčíslil na cca 13 tisíc korun,“ doplnila mluvčí s tím, že ve věci policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod.

Muže z Prostějovska vyděsil telefonát od falešného zaměstnance finančáku. Přišel o dvě stě tisíc

Nátlaku neznámého pachatele podlehl mladý muž z Prostějovska, kterému cizí člověk telefonicky sdělil, že je pracovníkem finančního úřadu a eviduje u jeho osoby dluh v řádech desítek tisíc korun. Mladík okamžitě postupoval podle instrukcí, a na...

Ve druhém z případů plánoval muž středního věku dovolenou v několikaměsíčním předstihu. Impulsem byla nabídka ze sociálních sítí, kdy ho oslovila neznámá osoba s nabídkou ubytování v apartmánu v Chorvatsku. „Po domluvě zaslal poškozený zálohu ve výši 590 euro. Po uhrazení částky mu byla v březnu na email zaslána smlouva k ubytování, kterou podepsal a odeslal zpět. V červenci se poškozený prostřednictvím emailu opět zkontaktoval s ubytovatelem a ten žádal zaslat doplatek za ubytování v částce 380 euro, kterou odeslal,“ popsala mluvčí Policie ČR Miluše Zajícová.

Muž z Hranicka věřil, že je vše v pořádku a v létě vyrazil do Chorvatska. Až tam pak ale zjistil, že nikdo pobyt na jeho jméno nezarezervoval a žádná záloha není uhrazena. Finanční újma tak pro něj přesáhla částku 25 tisíc korun. „Poškozený se pokusil telefonicky zkontaktovat s osobou, se kterou pobyt domlouval, ale číslo bylo nedostupné. Zaslal tedy email, kdy mu druhá strana odpověděla, že mu peníze pošle zpátky. Do současné doby se tak ale nestalo a na další urgence podvodník nereaguje. Po oznámení jsme případ zaevidovali a prověřuje ho pro trestný čin podvod,“ konstatovala policistka.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, podvod, internet, dovolená, ubytování, sociální sítě, Policie ČR, Zábřeh, Hranice, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trpké překvapení u apartmánů: muže z Olomouckého kraje podvedli při koupi dovolených  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.