Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Pátek 16. srpna 2024  |  Svátek má Jáchym
Bez reklam

Prostějov investuje do odbahnění Mlýnského náhonu, chce zpříjemnit prostředí v Kolářových sadech

Přes 1,7 milionu plánuje vynaložit prostějovská radnice na odbahnění Mlýnského náhonu v Kolářových sadech. V jednom z městských parků by měla úprava přinést zlepšení vzhledu lokality, která tak bude přívětivější pro návštěvníky. Rozpočtovým opatřením ve výši 850 tisíc korun radní schválili dofinancovaní zakázky z letošního rozpočtu.

„Provést odbahnění Mlýnského náhonu v Prostějově v Kolářových sadech je nezbytné z ekologických, estetických a praktických aspektů," uvedla náměstkyně primátora pro životní prostředí Marcela Župková (ANO). Hlavním důvodem je podle zástupců radnice zlepšení kvality vody. Bahno a sedimenty totiž mohou obsahovat škodlivé látky, které negativně ovlivňují kvalitu vody a podepisují se na množení řas a sinic.

Klidný lom ve Výklekách se proměnil v divoké a hlučné místo plné nepořádku. Lidé jsou zklamaní, obec je nešťastná

Zatopený lom ve Výklekách na Přerovsku se z oázy klidu a romantiky proměnil v přeplněné, hlučné místo plné nepořádku, stanů a divokých večírků. Na denním pořádku jsou policejní kontroly, starostka Výklek je z toho už nešťastná. Lidé jsou zklamaní.

Dalším z důvodů je zlepšení vzhledu náhonu, který protéká městskými sady. „Odbahnění zlepší estetický vzhled náhonu, což může přilákat více návštěvníků do Kolářových sadů. Čistá voda je vizuálně atraktivnější než zakalená voda plná sedimentů,“ doplnili zástupci radnice. Dodali také, že pokud by sedimenty v náhonu zůstaly, mohly by do budoucna ovlivnit průtok vody, zejména v období silných srážek.

Podobný problém řeší například také radnice v Přerově, která se letos znovu pustila do odstraňování nánosů ve vodní nádrži Laguna v rekreační oblasti na okraji města. Město již na konci června upozornilo obyvatele, že koupat se zde nedá, kvalita vody je na pětibodové škále označena stupněm pět. Rybáři na začátku července aplikovali na její dno další dávku bakteriální směsi, čímž se snaží vodní plochu zbavit letitých nánosů a zlepšit tak kvalitu vody. Špatnou kvalitu vody v Laguně se město snaží vyřešit od roku 2020, kdy nechalo poprvé aplikovat speciální bakteriální přípravek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto poskytlo město Prostějov

Štítky Park, Kolářovy sady, Prostějov, odbahnění, voda, vodní tok, Mlýnský náhon, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov investuje do odbahnění Mlýnského náhonu, chce zpříjemnit prostředí v Kolářových sadech  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.