Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 22. srpna 2024  |  Svátek má Bohuslav
Bez reklam

Šternberská zbrojovka Excalibur Army dosáhla rekordních tržeb. Brzy zprovozní nové výrobní kapacity

Zbrojovka Excalibur Army, jejíž výrobní část sídlí ve Šternberku na Olomoucku, vykázala za rok 2023 historicky nejvyšší objem tržeb na úrovni 18,7 miliardy korun, což je meziročně o pět miliard korun více. Zisk společnost navýšila více než dvojnásobně na 4,5 miliardy. Ve šternberském závodě společnost zaměřená na obranný průmysl dokončuje rozšíření výrobních kapacit a počítá s přijetím nových zaměstnanců.

Excalibur Army sídlí v Olomouckém a Pardubickém kraji a je jednou z významných značek holdingu Czechoslovak Group. Firma zveřejnila výroční zprávu za rok 2023, podle které se společnosti podařilo prodejem zbraní, munice a vojenské techniky vygenerovat zisk přesahující 4,5 miliardy korun.

„Ukončili jsme hned několik významných zakázek. Zákazníkům byla předána vozidla Pandur II 8x8, houfnice DANA M2 a lehké protiletadlové komplety Viktor. To vše jako výsledek našeho vlastního vývoje a konstrukční činnosti. V průběhu roku probíhaly dodávky modernizovaných tanků T-72, bojových vozidel pěchoty, a významný nárůst jsme realizovali v oblasti zbraní a munice,“ uvádí zástupci Excalibur Army.

Společnost se zaměřovala také na dodávky svých výrobků a služeb pro Ukrajinu v konfliktu s Ruskem. „Společnost plnila a bude prioritně plnit projekty na podporu Ukrajiny a rezervovala a bude rezervovat své výrobní kapacity pro plnění požadavků domácího zákazníka, podle pravidla, že v krizové situaci se stát může spolehnout pouze na obranný průmysl, který má na svém území. Vzhledem na vývoj situace předpokládáme zvýšenou poptávku po produktech nabízených společností EXCALIBUR ARMY. V situaci, kdy nelze vzhledem k produkčním kapacitám Společnosti EXCALIBUR ARMY rychle zvýšit výrobu a tedy dodávky, musí být v čase posouvány projekty pro zahraniční zákazníky,“ stojí ve výroční zprávě.

„Naše společnost má dva pilíře podnikání: obchod s vojenským materiálem, který získáváme na světovém trhu, a prodej vlastních produktů a s nimi souvisejících služeb. V obou pilířích jsme zaznamenali meziročně silný růst, který je daný nejen konfliktem na Ukrajině, ale i rostoucími investicemi do obrany ve státech NATO i jinde ve světě,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Excalibur Army Petr Kratochvíl.

Šternberská zbrojovka získala cenu za exportní zakázku roku. Vozidla vyrábí pro Spojené arabské emiráty

Za kontrakt se společností Resource Industries ze Spojených arabských emirátů získala prestižní ocenění na galavečeru soutěže Exportér roku šternberská společnost Excalibur Army. Podnik patřící do koncernu Czechoslovak Group uspěl v kategorii...

Firma ze strojírensko-zbrojařského holdingu počítá se značnou poptávkou po své produkci i v následující letech. Ať už se jedná o práce na desítkách samohybných houfnic, které si přes společnost Nexter objednala České republika, či montážní práce pro firmu BAE Systems, která bude české armádě dodávat obrněná vozidla CV90. „Jedná se o rozsáhlý projekt, který bude naše společnost plnit průběžně až do roku 2030. Očekáváme, že aktuálně podepsané kontrakty na dodávky výrobků, zboží a služeb se promítnou do výsledků společnosti v roce 2024 dalším nárůstem tržeb. Zvýšená poptávka a objem podepsaných smluv plně vytěžují naše kapacity, které se snažíme v návaznosti na zasmluvněné plnění dále navyšovat,“ píší představitelé Excalibur Army.

„Z bezpečnostních důvodů nemůžeme sdělovat detaily o našich zakázkách a zákaznících. Platí, že více než dvě třetiny tržeb jsme realizovali ve státech NATO, dalšími významnými teritorii jsou pro nás samozřejmě Ukrajina či Indonésie,“ komentoval na webu holdingu Jiří Doležel, obchodní ředitel EA.

Firma tak rozšiřuje nejen prostory v Přelouči, ale také ve Šternberku. V areálu na Olomoucku staví novou halu. Ta by měla být podle výroční zprávy hotová letos v prosinci a od začátku příštího roku se v ní rozběhne výroba. V závěru roku 2023 pracovalo v Excalibur Army 604 zaměstnanců, kvůli navýšení výrobních kapacit firma počítá s přijetím 100 až 150 zaměstnanců do provozu a 30 až 50 administrativních pracovníků.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Podnikání, ekonomika, výroba, investice, průmysl, obranný průmysl, zbrojovka, Excalibur Army, Šternberk, nová hala, stavba, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šternberská zbrojovka Excalibur Army dosáhla rekordních tržeb. Brzy zprovozní nové výrobní kapacity  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.