Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Úterý 27. srpna 2024  |  Svátek má Otakar
Bez reklam

V centru Prostějova spadl z domu kus sochy. Popraskané zdobné prvky nyní jistí ochranná síť

Z několikametrové výšky se v závěru minulého týdne zřítila na rušné prostějovské náměstí část sochařské výzdoby domu poblíž radnice. Cementové sochy podle zástupců města narušily vlivy počasí, při události nedošlo ke zranění. Prostějov nechalo další prvky na bývalé budově živnostenské banky zabezpečit sítěmi.

Prostějov investuje do odbahnění Mlýnského náhonu, chce zpříjemnit prostředí v Kolářových sadech

Přes 1,7 milionu plánuje vynaložit prostějovská radnice na odbahnění Mlýnského náhonu v Kolářových sadech. V jednom z městských parků by měla úprava přinést zlepšení vzhledu lokality, která tak bude přívětivější pro návštěvníky. Rozpočtovým...

K nebezpečné situaci došlo v pátek 23. srpna, kdy z horní části budovy z počátku 20. století na nároží náměstí T. G. Masaryka a Kravařovy ulice spadla hlava sochy. „Ke zranění osob naštěstí nedošlo. Dle vyjádření památkářů jsou sochy z románského cementu. Letošní počasí, nejprve silné deště a poté dlouhotrvající horka se podepsala na stavu těchto soch. Materiál popraskal, čímž došlo k oddělení a pádu části sochy. Soch z tohoto materiálu je na náměstí jen několik kusů. Probíhá pravidelná kontrola fasád a zdobných prvků jako jsou balustrády, římsy a tak dále, nicméně vizuální kontrola nemusí odhalit nebezpečí popraskání sochy,“ komentovala na webu města mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.

Hned v úvodu týdne zamířili s využitím výškové techniky ke střešní části stavby profesionální hasiči a odborní pracovníci, proběhlo zajištění prvků ochrannou sítí. „Sochy jsou aktuálně zabezpečeny tak, aby nemohlo dojít k další nehodě a proběhnou jednání s Národním památkovým ústavem Olomouc o dalším postupu. Také pondělní zabezpečovací práce probíhaly za přítomnosti restaurátorky, specializující se na sochy a štuky. Nyní bude provedena důkladná kontrola u všech zbývajících soch na městských domech,“ ubezpečila mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto poskytlo město Prostějov

Štítky Pád sochy, poškození, budova, Prostějov, památka, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V centru Prostějova spadl z domu kus sochy. Popraskané zdobné prvky nyní jistí ochranná síť  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.