Počasí dnes17 °C, zítra16 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

VIDEO: Kritická situace v Jeseníku, město je odříznuté, zasahuje vrtulník. Situace je podobná jako v roce 1997

V Jeseníku je kritická situace, město je zaplavané a odříznuté, probíhá zde evakuace. Radnice vyzvala obyvatele, aby vyšli do vyšších pater domů nebo na střechu a vyčkali na záchranáře. Armáda do Jeseníku nasadila vrtulník. Situace je na řadě míst podobná jako při katastrofálních povodních v roce 1997.

"Situace je kritická. Nyní se řeší hlavně evakuace. Vystoupejte do vyšších pater nebo na střechu a vyčkejte na záchranáře. Zasahuje Armáda ČR. Zkontrolujte také své sousedy," vyzvala dnes dopoledne obyvatele radnice v Jeseníku.

Na místě zasahují stovky hasičů a policistů. "Jeden z našich vrtulníků je právě nasazen v Jeseníku na záchranné a evakuační práce. Posilujeme integrovaný záchranný systém," potvrdila ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Práci záchranných složek komplikuje celá řada uzavírek. "Situaci na mnoha místech napříč Olomouckým krajem komplikuje vítr, který vyvrací stromy. Pokud nemusíte, nevyjíždějte. Aktuálně se nelze dostat do města Jeseník. Komunikace jsou pod vodou a uzavřené. Na Šumpersku došlo na několika místech k protržení protipovodňových hrází," popsala kritickou situaci mluvčí policie Ivana Skoupilová.

Hasiči kvůli povodním zasahují na 180 místech v Olomouckém kraji, evakuují obyvatele z ohrožených míst kolem Bělé, Vidnávky a Desné na Jesenicku a Šumpersku. Zachránili téměř padesát lidí včetně dětí, evakuovali skoro dva tisíce osob. Někteří lidé...

V Lipová-lázních se stále pohřešují tři dospělí lidé. "V sobotu kolem 17. hodiny auto spadlo do rozbouřené řeky Staříč. Jedné osobě se podařilo dostat na břeh, další tři osoby měly zůstat uvnitř. Stále pátráme po vozidle i osádce," dodala mluvčí policie.

V celém Olomouckém kraji již byly evakuovány stovky osob. Na Olomoucko jedou policisté z Ústeckého kraje, kteří budou hlídat evakuované oblasti před rabováním nebo pomáhat se samotnou evakuací.

Podle hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka (STAN) je situace podobná jako při katastrofálních povodních v roce 1997. "Situace je na více místech stejná, nebo horší než v roce 1997, například v Bělé pod Pradědem. Díky lepší připravenosti a organizaci, jsou však následky povodní méně nebo dokonce výrazně méně závažné než tenkrát," sdělil hejtman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Marcell Šos, Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, Armáda ČR

Štítky Jeseník, krize, evakuace, hasiči, vrtulník, armáda, povodně, Olomoucký kraj, Armáda České republiky, Jana Černochová, ODS, Josef Suchánek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Kritická situace v Jeseníku, město je odříznuté, zasahuje vrtulník. Situace je podobná jako v roce 1997  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.