Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

VIDEO: V Hanušovicích se utrhl břeh řeky, vlna za pár minut zaplavila město. Lidé jsou uvěznění v domech

, aktualizováno před 9 hodinami

V Hanušovicích na Šumpersku se utrhl břeh řeky a zahradil koryto, voda pak během deseti minut zaplavila město. Většina lidí zůstala doma a nestihla se evakuovat. Na celém severu kraje hasiči a policie zatím evakuovali stovky lidí, situace je kritická na Jesenicku.

V Hanušovicích na Šumpersku, kde žijí asi tři tisíce obyvatel,  se dnes dopoledne během deseti minut hladina řeky Moravy zvedla asi o metr. Vedení města evakuaci zakázalo, protože situace je nebezpečná. Uvězněné lidi z Hanušovic a sousední Rudy nad Moravou se nyní snaží dostat do bezpečí hasiči.

"Jsme odříznuti od světa, celé město plave, ale ne klidnou vodou, ale divokou řekou. Většina lidí zůstala v zatopených domech. Bylo to během deseti minut, voda se zvedla snad o metr, nikdo to nepředpokládal. Hladina Moravy ráno dokonce klesla, začali jsme evakuovat sídliště Holba kvůli protržené hrázi a odtud jsme téměř už neutekli. Mezitím se protrhla páteřní hráz podél Hanušovic a zaplavilo to Hanušovice," popsal starosta Marek Kostka.

Hasiči později upřesnili, že nešlo o hráz. "V Hanušovicích se utrhnul břeh řeky, sesunul se, a tím pádem se voda vlila do města. Nejednalo se o protipovodňovou hráz," uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Na Šumpersku začali policie a hasiči stavět protipovodňovou hráz na vjezdu do Dolních Studének od Šumperka, kam se valí voda. 

Kritická situace je také na Jesenicku, kde záchranáři od rána evidují stovky zásahů. Operuje tam vrtulník. "Pokračujeme v záchranných pracích, prioritně nyní všechny síly věnujeme záchraně lidských životů. Zachránili jsme 168 lidí včetně malých dětí. S vysokým nasazením pracují naše odřady v nepřístupných obcích, které včera, v noci a během dneška zachraňují a evakuují ohrožené obyvatele z jejich zaplavených domovů, vyprošťují je z automobilů. Pomáhají i vrtulníky," sdělila mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Řeka Morava v oblasti dosahuje podle informací Českého hydrometeorologického ústavu extrémní povodně, v Raškově na Šumpersku ležícím pod Hanušovicemi dosahuje nyní hladina řeky 398 centimetrů, extrémní povodeň je vyhlašována od 340 centimetrů. Tento povodňový stav platí i na toku Branná v Jindřichově na Šumpersku, který v Hanušovicích vtéká do Moravy. V Jeseníku Bělá po 09:00 dosahovala hladiny přesahující dva metry, nyní už údaje kvůli technické chybě čidla či přenosu nejsou k dispozici.

V Jeseníku je kritická situace, město je zaplavané a odříznuté, probíhá zde evakuace. Radnice vyzvala obyvatele, aby vyšli do vyšších pater domů nebo na střechu a vyčkali na záchranáře. Armáda do Jeseníku nasadila vrtulník. Situace je na řadě míst...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR, Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Hanušovice, povodeň, vlna, hráz, protržení, hasiči, evakuace, okres Šumperk, řeka Morava, Morava, okres Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V Hanušovicích se utrhl břeh řeky, vlna za pár minut zaplavila město. Lidé jsou uvěznění v domech  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.