Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Troubky, symbol katastrofálních povodní z roku 1997, vyhlásily evakuaci. Řítí se na ně Bečva

, aktualizováno před 3 hodinami

Úřady vyhlásily evakuaci Troubek na Přerovsku, které se při katastrofálních povodních v roce 1997 staly symbolem apokalypsy. Lidé by měli odejít kvůli dramatickému zvýšení hladiny Bečvy. Velká voda by do Troubek měla dorazit nad ránem v pondělí. Část obyvatel z domovů odmítla odejít.

"Byla vyhlášena evakuace obyvatelstva Troubek z důvodu extrémního ohrožení, kdy došlo k dramatickému zvýšení hladiny na Bečvě v Teplicích. Voda má dorazit do Troubek v pondělí kolem jedné hodiny ráno," oznámil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN).

Aktuální model upřesnil kulminaci v Dluhonicích až na 05:00, Dluhonice jsou přitom asi deset kilometrů nad Troubkami. "Předpověď pro Troubečáky je velmi špatná, limitní hodnota je pro ně průtok v Dluhonicích 650 kubíků, ten průtok měl být 693," vysvětlil primátor Přerova Petr Vrána (ANO). Město pro obyvatele Troubek vyčlenilo místa ve sportovní hale a v hotelu Zimní stadion, další byly v Kojetíně i Tovačově. Zájem však byl minimální, část obyvatel se rozhodla zůstat doma.

O evakuaci rozhodl předseda povodňové komise a starosta Troubek Martin Frgal. Evakuace se týká všech obyvatel obce, začala v 17 hodin a evakuačním místem je parkoviště u fotbalového hřiště.

"Vezměte si s sebou evakuační zavazadlo. Toto zavazadlo by mělo obsahovat hlavně osobní doklady, peníze, léky a pitnou vodu. Evakuovaní obyvatelé si musí sami zajistit majetek a domácí zvířata. Osoby, které se budou evakuovat samy, prosíme o zanechání vzkazu na viditelném místě, nejlépe za oknem. V případě žádosti o evakuaci imobilních osob volejte na telefonní číslo podatelny obecního úřadu 581 299 211," vyzvala obyvatele obec na svých webových stránkách.

Třicet let po ničivé povodni by se měla začít stavět hráz kolem Troubek. Záměr má řadu úskalí

Protipovodňová ochrana Troubek na Přerovsku by se měla začít stavět v roce 2027. Ke společnému postupu při vybudování opatření kolem obce, kterou tragicky zasáhly povodně v roce 1997, se zavázali podpisem memoranda představitelé obce, Olomouckého...

Troubky se staly symbolem ničivých povodní z roku 1997. Voda si v obci vzala devět životů, přes tři sta domů muselo k zemi. Obnova trvala celá léta, přes všechny sliby není před povodní obec dostatečně chráněná dodnes.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu dosáhne Bečva v noci na pondělí v Dluhonicích na Přerovsku na 710 centimetrů. "Při této prognóze nepředpokládáme překonání protipovodňové ochrany v centru města Přerova a neměl by hrozit ani rozliv vody do ulic Přerova," sdělil primátor Přerova Petr Vrána (ANO).

Na Jesenicku se zřítily první domy, které podmáčela voda a poškodil silný proud z rozvodněných potoků a řek. První zprávy hovoří o zřícených obydlích v Jeseníku, Mikulovicích, Bělé pod Pradědem a České Vsi. Snímky popadaných domů se objevily na...

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Jiří Kopáč/povodne97.cz

Štítky Troubky, evakuace, povodeň, Bečva, obec, škody, Olomoucký kraj, okres Přerov, Teplice, Josef Suchánek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Troubky, symbol katastrofálních povodní z roku 1997, vyhlásily evakuaci. Řítí se na ně Bečva  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.