Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Řeka Morava zaplavila Litovel. Hanácké Benátky jsou ze všech směrů uzavřené

, aktualizováno před hodinou

V dlouho nejisté situaci se nakonec v Litovli potvrdily nepříznivé prognózy hydrologů a řeka Morava se rozlila do ulic. Město protkané šesti rameny vodního toku je od nočních hodin neprůjezdné, voda neumožňuje příjezd vozidel od Uničova, Olomouce, Šternberku ani od Nových Zámků.

Voda začala rozlévat u litovelské místní části Víska v neděli odpoledne, postupně se přes pole dostala až k městu. Hlavní rameno ze Svatojánského mostu či mostu na Dukelské ulici sledovalo v průběhu dne mnoho místních lidí, situace ještě před setměním řada z nich s obavami, ale i optimismem. Okolo desáté večer už se ale voda dostala do dalších ulic, zatopená byla lokalita u litovelského pivovaru či muzea. Rozliv řeky zasáhl ulici Kysuckou či Javoříčskou. „Postupně dochází k zatopení sídliště Vítězná, garáže u Čihadla a křižovatka Kollárova, Šmakalova a Studentů,“ informovalo město.

„Prosíme řidiče, kteří jedou směr Litovel, aby se Litovli vyhnuli! Aktuálně je Litovel neprůjezdná ze všech stran. Jsou zatopeny části ulici Palackého, Dukelská, Žerotínova. Voda stále stoupá! Prosíme řidiče, kteří nestihli odjet z Litovle, aby nezkoušeli projíždět zaplavená místa, při uvíznutí by utvořili zátaras a nemohla by projíždět těžká technika složek Integrovaného záchranného systému,“ uvedli zástupci Městské policie Litovel.

Litovel se začíná evakuovat. Do Olomouce přijde velká voda ve středu

V Litovli se podle radnice mají k příbuzným či kamarádům evakuovat lidé, kteří se cítí ohrožení. Využít mohou také evakuační centrum na Sokolovně. Během odpoledne se také začalo čistit koryto řeky u historického Svatojánského mostu. V Olomouci se...

Město se na hrozbu velké vody, která má svým rozsahem připomínat katastrofu z roku 2006, chystalo několik dnů, rozmístěny byly desítky tun pytlů s pískem, materiál město rozdávalo i veřejnosti. V neděli odpoledne vyzval krizový štáb obyvatele z ohrožených lokalit k evakuaci. Někteří obyvatelé se ale dostali do potíží. „V noci jsme pomáhali lidem v Litovli, kde se rozlila povodňová vlna. Zachraňovali jsme je a evakuovali. Zatopené jsou silnice v okolí,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová.

„Všechny předpovědi se prozatím naplňují dle odhadu. Řeka se bohužel vylévá v lokalitách Kollárova, Vítězná i kanály u tří paneláků, Frištenského, Kysucká, Šargounská… A mohl bych pokračovat. Buďte všichni opatrní a žádné procházky ze zvědavosti,“ apeloval v nočních hodinách starosta Litovle Viktor Kohout (SNK) s tím, že voda by měla začít klesat v průběhu pondělního odpoledne.

„Sedmdesát procent našeho katastru je pod vodou, někde je to víc, někde méně. Ve zhruba 70 procentech města také nejde elektřina, ČEZ odpojil některé trafostanice i preventivně kvůli hrozbě zatopení. Nefunguje městský rozhlas, řešíme jiné alternativy, abychom mohli informovat občany,“ doplnil v ranních hodinách litovelský starosta.

Podle webu Hlásné a předpovědní služby Českého hydrometeorologického ústavu řeka Morava v Moravičanech už klesá z hodnoty výšky hladiny 440 centimetrů, které dosáhla o půlnoci z neděle na pondělí, původní modely předpokládaly dosažení úrovně 480 centimetrů. Hladina 3. SPA – extrémní povodeň je v Moravičanech stanovena na 454 centimetrů. Už v neděli kulminovala také Třebůvka, která se vlévá do Moravy.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytlo město Litovel

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, povodňová bdělost, pohotovost, Litovel, povodeň Litovel, záplavy, Jeseníky, extrémní srážky, výstraha povodně, výstraha déšť, Povodí Moravy, Olomouc, Olomoucký kraj, stoletá voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řeka Morava zaplavila Litovel. Hanácké Benátky jsou ze všech směrů uzavřené  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.