Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

FOTOGALERIE: Bez vody, elektřiny a odříznutí od světa. Zaplavená Litovel prožívá kritické hodiny

Všechny příjezdové cesty do Litovle už několik kilometrů od města hlídají policisté, kteří auta směřující do zaplaveného města otáčejí. Pod vodou je přibližně sedmdesát procent území sídla ležícího na šesti ramenech řeky Moravy. Ta se v noci na pondělí vylila z břehů a do ulic se rozlilo obrovské množství vody. Krizový štáb řeší řadu komplikací, hasiči evakuovali ohrožené občany. Ti co zůstali si musí poradit bez vody a elektřiny.

Rozsáhlé území města s deseti tisíci obyvateli zatopila v noci z neděle na pondělí očekávaná povodňová vlna z řeky Moravy. Předpovědi a varování místní lidé s napětím sledovali několik dní, sofistikované hydrometeorologické prognózy se jen v mírně pozitivním smyslu nenaplnily, řeka kulminovala o něco níže, než se čekalo. I to však stačilo na vážné důsledky pro spoustu lidí v Hanáckých Benátkách, jak se městu přezdívá.

Na kruhovém objezdu na okraji Litovle Olomouce, přes který projíždí na trase od Olomouce každý den tisíce aut, v pondělí ráno stojí jen několik lidí a pozorují proud vody valící se od pivovaru a centra města. Dál se dostanou jen záchranáři v terénních autech s vysokým parametrem brodivosti a také hasiči ve velkých cisternách nebo traktory technických služeb. „Přišli jsme se podívat z vedlejší obce, jsme tam taky zatopení, máme vodu na zahradě a v hospodářských staveních. Snad to bude v pořádku. Začlo se to zvedat odpoledne, v noci to pokračovalo a teď už to snad nějak kulminuje,“ přemítá Radek, a s dalšími obyvateli sleduje masu vody na nedávno zrekonstruované silnici, jejíž okolí je rozkopané kvůli nyní neprobíhající rekonstrukci zastávky a chodníků. Práce zastavila naplněná hrozba záplav. „Vědělo se to dlouho dopředu, každý trochu spoléhal na to, že se to rozlije někde jinde třeba v polích, že to nedorazí až sem. Ale bohužel to tak je. Nezbývá nám než čekat, až to opadne a pak počítat škody, opravovat a nahrazovat,“ přemítá muž z rovinaté hanácké oblasti poblíž chráněné oblasti lužních lesů – Litovelského Pomoraví.

VIDEO: Byla to apokalypsa, popsala starostka Jeseníku povodňovou vlnu. Po náměstí plavala auta

K apokalypse přirovnala starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová zaplavení města řekou Bělou. Po náměstí ráno plavala auta, voda zničila na mnoha místech silnice, ploty i mostky. Řeka podle ní stoupla během půl hodiny, na pomoc k evakuaci lidí, kteří...

Do hlubin města se občas vydává auto, které dokáže vyšším sloupcem vody projet, kolem chodí lidé v holínkách, i teniskách, někdo jede přes nižší hladinu i na kole, což je v Litovli mimořádně oblíbený dopravní prostředek. „Jdu pro horkou vodu k nám domů, nesu ji ke známým, jsou nemocní a udělám jim aspoň čaj. U nás ještě funguje elektřina,“ vypráví žena, která prochází přes okružní křižovatku s naplněnou igelitovou taškou. Připomíná tak jeden z aktuálních problémů, který se města dotýká.

Dodavatel elektřiny musel odstavit trafostanice. To navíc vedlo i k dalším komplikacím. Kdo bydlí ve vyšším patře, není sice povodní ohrožený, ale základní potřeby běžného života mu k dispozici nejsou. „Zatím je to na houby. Máme teď problémy ještě úplně jiného rázu, něco se stalo na vrtech vodohospodářské společnosti. Nefunguje elektřina, technicky se to snad vyřeší. Lidé jsou teď totálně bez vody. Je to věc číslo jedna, kterou teď řeším. Blbne i signál mobilních operátorů,“ informoval starosta Litovle Viktor Kohout (SNK).

Nad městem také několikrát přelétával policejní vrtulník, dosedl i na okraji města. „Vrtulník si vyžádali hasiči, probíhá monitoring oblasti,“ sdělil mluvčí Policie ČR Libor Hejtman. Situace si tak alespoň nevyžádala záchranu osob ze vzduchu, jako tomu bylo na Jesenicku či v Moravskoslezském kraji.

„Do Litovle ani z Litovle se zatím nikdo nedostane. Ale dobrá indicie je, že to pomaličku klesá. Pak by to mělo zase trochu stoupnout. Kulminace bude asi v odpoledních hodinách a pak se už snad budeme zase dívat na lepší zítřky,“ věří starosta Kohout.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, povodňová bdělost, pohotovost, Litovel, povodeň Litovel, záplavy, Jeseníky, extrémní srážky, výstraha povodně, výstraha déšť, Povodí Moravy, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Bez vody, elektřiny a odříznutí od světa. Zaplavená Litovel prožívá kritické hodiny  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.