Počasí dnes20 °C, zítra23 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Olomoucký kraj schválil pro zaplavené obce čtvrt miliardy. Zásobování odříznutých obyvatel zajistí vrtulníky

Až čtvrt miliardy korun na pomoc obcím postiženým povodněmi schválilo zastupitelstvo Olomouckého kraje. Aktuální zásobování postižených obyvatel zajistí armádní vrtulníky. Nejpostiženější oblastí kraje je Jesenicko, záplavy postihly také Šumpersko a Litovelsko.

Pro mimořádnou pomoc zaplaveným obcím hlasovalo 46 z přítomných 47 krajských zastupitelů a zastupitelek. Pouze jeden z členů zastupitelstva nehlasoval. 

Hejtman Josef Suchánek (STAN) zároveň poděkoval za práci při povodních vedením obcí, profesionálním i dobrovolným hasičům, policistům a také vojákům, kteří rovněž v regionu pomáhají zvládat situaci. "Operuje tu pět šest vojenských tater, které mají zvýšený podvozek," uvedl hejtman.

Vedení kraje zároveň požádalo zastupitelstvo o důvěru ohledně rozdělování peněz postiženým oblastem vzhledem k tomu, že se tento týden konají krajské volby. Škody po povodních nebudou podle hejtmana tak velké jako při záplavách v roce 1997 díky včasným přípravám a fungujícím protipovodňovým opatřením, přesto půjdou do desítek milionů korun. 

VIDEO: Byla to apokalypsa, popsala starostka Jeseníku povodňovou vlnu. Po náměstí plavala auta

K apokalypse přirovnala starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová zaplavení města řekou Bělou. Po náměstí ráno plavala auta, voda zničila na mnoha místech silnice, ploty i mostky. Řeka podle ní stoupla během půl hodiny, na pomoc k evakuaci lidí, kteří...

Zásobování obcí v postižených oblastech Jesenicka a Šumperska pomohou zajistit armádní vrtulníky, které tam dopraví například potraviny, pitnou vodu či pohonné hmoty. Velká voda totiž v těchto horských okresech na mnoha místech poničila silnice a do některých míst se nyní nelze dostat automobily. Na severu Olomouckého kraje již několik dní operují dva vrtulníky, jejichž úlohou byla především záchrana osob ze zaplavených oblastí. Pomocí vrtulníků se tam podařilo přepravit do bezpečí 54 osob.

"Lidem a záchranářům v postižených oblastech se zužují zásoby základních potravin, dochází pitná voda a také pohonné hmoty. Ve spolupráci s hasiči a armádou jim musíme tyto zásoby doplnit. Teď řešíme, jakým způsobem. Silnice jsou totiž v mnoha místech poškozené, využívat budeme pravděpodobně letecký most,“ vysvětlil hejtman Suchánek. Celkem bude podle něho nasazeno pět nebo šest vrtulníků.

Vláda včera schválila na pomoc při povodních nasazení dviu tisíc vojáků. "Účast Armády České republiky umožní mnohem rychlejší poskytnutí pomoci kriticky zasaženým krajům, obcím a jejich obyvatelům. Uděláme vše pro to, abychom lidem pomohli následky této pohromy zvládnout," řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Na pomoc do povodní zasažených Jeseníků také Horská služba vyšle už dnes čtyři desítky záchranářů. Vyjedou s terénní technikou a vybavením pro vyprošťování. Na místo přivezou také pily, lopaty a krumpáče.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky povodně, pomoc, peníze, zásobování, vrtulník, záplavy, Olomoucký kraj, Josef Suchánek, okres Jeseník, okres Šumperk, Starostové a nezávislí, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj schválil pro zaplavené obce čtvrt miliardy. Zásobování odříznutých obyvatel zajistí vrtulníky  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.