Počasí dnes20 °C, zítra23 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Morava v Olomouci už by měla klesat, zatopený Chomoutov bude odklízet škody

, aktualizováno před 5 hodinami

Řeka Morava v Olomouci je na měrném profilu ve čtvrti Nové Sady i v úterý ráno nadále na 3. stupni povodňové aktivity. Vodní tok už podle zástupců krizového štábu kulminoval v městské části Chomoutov, kde se v pondělí odpoledne voda dostala ze svého koryta do ulic.

S obavami už několik dní chodí kontrolovat obyvatelé Olomouce řeku Moravu na Nových Sadech, na náplavce a v dalších lokalitách, hladina vystoupala až půl metru nad hodnotu pro 3. stupeň povodňové aktivity (SPA) a na Nových Sadech byla v úterý ráno na hodnotě 492 centimetrů. Podle hlásné a předpovědní služby Českého hydrometeorologického ústavu by měla Morava na tomto profilu kulminovat v úterý kolo 23. hodiny, hladina se má zvednout už jen mírně na přibližně 498 centimetrů.

„Nově vybudovaná protipovodňová ochrana města plní svůj účel. Situace se uklidňuje, ale povodňové hlídky jsou stále v terénu a krizový štáb města nepřetržitě zasedá. Vývoj průtoků a s tím související situaci nejen v Chomoutově, ale i v ostatních částech města stále sledují hasiči i členové havarijní služby města,“ ubezpečila v průběhu noci mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová. Zástupci městského krizového štábu mají k dispozici optimističtější výhled než portál ČHMÚ a předpokládají, že hladina Moravy by měla klesat na celém území města už od úterního rána. Podle primátora Olomouce Miroslava Žbánka (ANO) probíhá v Chomoutově příprava na odstraňování škod. „S následky povodně v Chomoutově se bude město potýkat v následujících hodinách a dnech. Na řadu přijde úklid komunikací, dekontaminace studní, ale i sociální pomoc lidem postiženým povodněmi,“ doplnil mluvčí Olomouce Pavel Konečný.

FOTOGALERIE: Bez vody, elektřiny a odříznutí od světa. Zaplavená Litovel prožívá kritické hodiny

Všechny příjezdové cesty do Litovle už několik kilometrů od města hlídají policisté, kteří auta směřující do zaplaveného města otáčejí. Pod vodou je přibližně sedmdesát procent území sídla ležícího na šesti ramenech řeky Moravy. Ta se v noci na...

Policie ČR ve svém Centru dopravních informací uvádí, že kvůli záplavě je uzavřená silnice II/446, tedy průtah Chomoutovem a to v délce pěti kilometrů od křižovatky na obec Březce až k po most v olomoucké části Černovír, trvání uzavírky se předpokládá do úterního večera. „I když voda klesla asi o 30 centimetrů, cesta na Štěpánov je pod vodou a laguny se tvoří i při příjezdu od Lazců. Doprava od Pňovic je odkloněna,“ upřesnil Konečný.

„Hasiči v Chomoutově odčerpávají vodu z kanalizace, aby mohla začít fungovat po vyrovnání hladiny se spodní vodou,“ sdělil na webu města primátor Žbánek s tím, že Morava v Chomoutově se rozlila v souladu s povodňovými mapami, které měl krizový štáb k dispozici. „To je nejzásadnější zlom oproti povodním z let 1997 nebo 2006. Ukázalo se, že protipovodňová ochrana tak, jak byla napočítaná, postavená, tak zafungovala poměrně přesně,“ dodal primátor.

Kvůli vzestupu hladiny Moravy muselo město uzavřít v pondělí večer také ulici Šlechtitelů v Olomouci-Holici, kde se voda valila přes silnici, neprůjezdná byla také ulice U Rybářských stavů.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dominik Novák

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, povodňová bdělost, pohotovost, Jeseníky, extrémní srážky, výstraha povodně, výstraha déšť, Povodí Moravy, Olomouc, Olomoucký kraj, Chomoutov, povodeň Olomouc, povodeň Chomoutov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Morava v Olomouci už by měla klesat, zatopený Chomoutov bude odklízet škody  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.