Počasí dnes20 °C, zítra23 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

VIDEO: Jeseník se vzpamatovává z drtivých povodní. Škody v desítkách milionů, řada domů půjde k zemi

Jesenicko se vzpamatovává ze zničujících povodní a začíná sčítat škody. Půjdou do desítek milionů. Běsnící říčka Bělé zničila silnice, chodníky, park a nenávratně poškodila mnoho domů, prvních dvacet v nejbližších dnech dostane demoliční výměr. Na některých místech byla situace horší než v roce 1997, shodují se místní.

Zdivočelá říčka Bělá zaplavila Jeseník a další obce o víkendu. Lidé nyní uklízejí bahno, nánosy odpadků, větve a vyklízí zaplavené domy nebo obchody. Ve městě jsou utržené silnice, převrácená auta a popadané stromy. Na Jesenicko míří armáda, horští záchranáři a dobrovolníci, v ulicích operuje těžká technika.

"Škody, které záplavy v Jeseníku napáchaly, se nyní ještě těžko odhadují. Určitě to budou desítky milionů korun. Máme tady zničené silniční komunikace, mosty i veřejná prostranství. Škody budou hodně, hodně vysoké. Zatím máme takový hrubý odhad, že prvních zhruba dvacet domů by mělo mít demoliční výměr," přiznala starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Olomoucký kraj schválil pro zaplavené obce čtvrt miliardy. Zásobování odříznutých obyvatel zajistí vrtulníky

Až čtvrt miliardy korun na pomoc obcím postiženým povodněmi schválilo zastupitelstvo Olomouckého kraje. Aktuální zásobování postižených obyvatel zajistí armádní vrtulníky. Nejpostiženější oblastí kraje je Jesenicko, záplavy postihly také Šumpersko a...

Přímo v Jeseníku podle ní půjdou k zemi tři vážně poškozené rodinné domy a stejný osud čeká také tři domy v nedaleké České Vsi. Konečné číslo však bude zřejmě vyšší. Na řadě míst dravá voda podemlela břehy, kde nemovitosti stojí, a v současné době není jasné, co nestabilní půda udělá. Domy musí prohlédnou odborníci. "Už jsme povolali statiky na zjišťování stavu domů, kteří přijedou v úterý. Zároveň jsme povolali statiky na kontrolu mostů a lávek," řekla starostka.

Situace na Jesenicku je katastrofální. Místní mluví o pekle. "Situace je strašná a neporovnatelná s rokem 1997. Klesající voda odkryla šíři zkázy," píší lidé na sociální sítě.  

Na Jesenicko již vyrazila pomoc. "Včera večer se nám podařilo zařídit šest vojenských vrtulníků pro Jesenicko, každý nesl náklad tří tun potravin. Dnes budou distribuovány do všech nejpostiženějších obcí," uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN).

Neprůjezdné zůstávají v Jeseníku ulice Otakara Březiny, Gogolova, Fučíkova a Nábřežní a z bezpečnostních důvodů jsou stále uzavřeny některé lávky a mosty. Radnice obyvatele vyzvala, aby odpady dávali na kraj chodníků a cest tak, aby zůstal volný průjezd. "Prosíme o trpělivost, úklid bude postupně podle přístupnosti probíhat po celém městě," slíbilo město.

Ve městě jsou cisterny s pitnou vodou a začaly fungovat některé obchody. Radnice nabádá, aby lidé vodu z Alžbětina pramenu nebo z vodovodu převařovali. Kdy se dodávky podaří kompletně obnovit, není v tuto chvíli jasné. 

Dodávky elektřiny se energetikům do větší části Jeseníku podařilo obnovit už v pondělí večer. "Do dalších lokalit na Šumpersku a zejména na Jesenicku jsme se však kvůli vysoké vodě nebo terénu poškozenému povodněmi stále nedostali. Počet odběratelů bez dodávek elektřiny se v Olomouckém kraji snížil z 25 tisíc odběratelů na méně než 10 tisíc," uvedl mluvčí ČEZ Vladislav Sobol.

VIDEO: Až polovina lidí na Jesenicku odmítla evakuaci. Vzpouzející člověk by poslal k zemi celý vrtulník, říká pilot

Až polovina lidí na Jesenicku odmítla evakuaci ze vzduchu. Podle armádního pilota Vlastimila Baudyše zachraňovat takzvaně na sílu nejde. "Ani to nesmíme a nemůžeme, vzpouzející člověk by poslal k zemi celý vrtulník,“ vysvětluje pilot.

"V některých chvílích jsme byli všichni bez signálu, ať jsme byli u kteréhokoliv operátora. Byla to velmi nepříjemná situace. Nemohli jsme se spojit se členy integrovaného záchranného systému, kteří byli v terénu, ale ani se starosty okolních obcí. Neměli tak informace o tom, co se děje. Nemohli jsme k nim dopravit informace, jakým způsobem jim můžeme pomoci," popsala kritické okamžiky posledních dní starostka Jeseníku Blišťanová. 

V pondělí Jesenicko navštívil premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Oba postiženému regionu přislíbili pomoc.

Silničáři zároveň pracují na tom, aby zprovoznili všechny zatopení silnice. Jesenicko bylo kvůli velké vodě úplně odříznuté od zbytku kraje. "Všichni technici jsou v terénu. Věnujeme maximální úsilí zprovoznění silnic, otevření nastane ihned po dokončení náročných prací. Zároveň pokračují prohlídky a hodnocení mostů v trase povodní na severu kraje," potvrdil Miroslav Mazal z olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, Filip Svoboda

Štítky povodeň, katastrofa, škody, záplavy, Jeseník, úklid, Olomoucký kraj, silnice, elektřina, terén, hasiči, vrtulník, armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Jeseník se vzpamatovává z drtivých povodní. Škody v desítkách milionů, řada domů půjde k zemi  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.