Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Řeka Morava v Olomouci vystrčila zuby, kromě Chomoutova však nekousla. Voda opadá, začíná úklid

Řeka Morava v Olomouci vystrčila zuby, ale kromě Chomoutova nekousla. Voda ustupuje, začíná úklid. V Chomoutově byly zatopené desítky domů, od dnešního rána je průjezdný. S čerpáním vody ze sklepů by však obyvatelé měli zatím počkat.

"Chomoutov je otevřený bez omezení. Prosíme řidiče o opatrnost a trpělivost při průjezdu z důvodu zvýšeného pohybu vozidel IZS a manipulační techniky. Keplerova ulice spojující Nové Sady a Holici v místě, kde býval Holický les a momentálně je tam Holické moře, je stále neprůjezdná. Během dneška bude probíhat čištění od naplavenin," oznámilo město Olomouc dnes dopoledne na sociálních sítích. 

Řeka Morava v Nových Sadech klesla ze třetího na druhý stupeň povodňové aktivity dnes ráno v 7:10 hodin. Už včera se podařilo otevřít například podzemní parkoviště u hlavního nádraží a myší díra u Ambulatoria. 

Vybudovaná protipovodňová opatření drtivou většinu obyvatel Olomouce ochránila. Záběry ze vzduchu ukazují obrovské vodní plochy v okolí města, kromě Chomoutova jsou však všechny mimo obydlené oblasti. Osmi lidem z této městské části město zajistilo nouzové ubytování. "Přesto můžeme být rádi, že nejhorší scénáře se nenaplnily a opravdu jsme zůstali těsně pod hranicí pěti metrů, kterou jsme předpokládali v pátek," zhodnotil situaci tajemník povodňové komise města Olomouc Jan Langr.

VIDEO: V boji s nemilosrdnými živly. Hasiči zveřejnili unikátní klipy z náročných zásahů v Olomouckém kraji

Pro dospělé občany, malé děti i domácí mazlíčky se do nebezpečných prostor vydávali hasiči, záchranáři, policisté i další odvážní aktéři při akutní fázi povodňového dění uplynulých dnů. Profesionální a dobrovolní hasiči evidují v Olomouckém kraji za...

V některých lokalitách je vysoká spodní voda a lidé mají zaplavené sklepy. Radnice však varuje, aby lidé s čerpáním vody nespěchali. "Chceme doporučit občanům, aby s případným odčerpáváním vody ze sklepních prostor počkali do poklesu hladiny v řece, jelikož předčasné čerpání by mohlo zapříčinit i narušení statiky domu," upozornil primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Vedení radnice ubezpečuje, že v pohotovosti je ode dneška havarijní služba. "Znamená to, že i zaměstnanci, kteří se běžně věnují jiným činnostem, jsou v pohotovosti a řeší vše, co je potřeba. V tuto chvíli jsou jednotlivé odbory magistrátu připraveny ve spolupráci s příslušnými organizacemi města okamžitě zahájit práce na odstraňování následků povodní," ubezpečil tajemník olomoucké radnice Marek Černý.

Úřady zároveň varují, aby lidé zbytečně nechodili do těsné blízkosti řeky Moravy, kterou teče obrovské množství vody, kulminace bude trvat i několik dní. Povodňová voda může být kontaminovaná a kvůli podmáčenému terénu mohou padat stromy.

Značné obavy vyvolala v pondělí večer v Zábřehu na Šumpersku zpráva, že do Moravské Sázavy měly spadnout dvě přibližně čtrnáctileté dívky. Kolem řeky se zvýšeným průtokem se rozběhla pátrací akce a vyšetřování, které nakonec ukázalo, že oznamovatel...

Ohodnoť článek

Foto poskytli město Olomouc, Josef Suchánek

Štítky povodeň, škody, pomoc, lidé, radnice, následky, odstraňování, uzavírky, pokles, Olomouc, Chomoutov, řeka Morava, Olomoucký kraj, Nové Sady, Holice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řeka Morava v Olomouci vystrčila zuby, kromě Chomoutova však nekousla. Voda opadá, začíná úklid  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.