Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Zničené Hanušovice volají o pomoc. Město vyhlásilo sbírku, škody po záplavách jsou obrovské

Město Hanušovice na Šumpersku, ve kterých žije zhruba 2900 lidí, vyhlásilo na pomoc místním obyvatelům po katastrofických záplavách veřejnou sbírku. Peníze pomohou opravit i zcela zničenou městskou infrastrukturu. Škody jsou enormní a město má obavu, aby lidé stihli domy včas vysušit, protože zima do těchto míst přichází brzo.

"Lidé mají na domech obrovské škody, v některých barácích bylo přes metr vody. Ztráty na městském majetku si zatím ani netroufám odhadnout. Chci poděkovat všem, kteří nám pomáhají, i zdejším lidem, že okamžitě po opadnutí vody začali s úklidem a opravami," uvedl starosta Hanušovic Marek Kostka (Generace Y). Škody podle něj budou dosahovat minimálně několik desítek milion korun. "Teď musíme hlavně pomoci lidem, aby měli kde bydlet na zimu. Domy jsou podmáčené, vysoušečů je v republice hrozně málo, ale ty podmáčené baráky se musejí dát do kupy. Což je tady za měsíc a půl, maximálně dva měsíce," doplnil starosta.

Zvláštní sbírkový účet je veden pod číslem 131-2670560217/0100.

Zkáza přišla do Hanušovic v neděli dopoledne, kdy město zatopila povodňová vlna. "Bylo to během deseti minut, voda se zvedla snad o metr, nikdo to nepředpokládal. Hladina Moravy ráno dokonce klesla, začali jsme evakuovat sídliště Holba kvůli protržené hrázi a odtud jsme téměř už neutekli. Mezitím se protrhla páteřní hráz podél Hanušovic a zaplavilo to Hanušovice," řekl starosta.

Povodně mají v kraji první oběť. V Kobylé nad Vidnavkou policie našla tělo seniorky, kterou strhl proud

Povodně mají v Olomouckém kraji první oběť. V Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku dnes policisté našli tělo sedmdesátileté ženy z obce, kterou strhl proud. I nadále policie pátrá po dalších dvou mužích a jedné ženě, byli v autě, které v Lipové-lázních...

Do některých domů nateklo přes metr vody. "Povodeň vytrhala ploty, autobusové zastávky, odnesla popelnice i zahradní domky. Všechno zaplavila bahnem. Pryč jsou úseky některých silnic, chodníky, inženýrské sítě, kompletně zdemolované je fotbalové i dětské hřiště. Radnice se proto rozhodla zřídit dobročinnou sbírku, aby peníze, které takto vybere, mohla rozdělit lidem, kteří pomoc nejvíce potřebují, a opravila městskou infrastrukturu," dodali zástupci radnice.

Obec od léta spravuje tah městem, i ten voda zasáhla. "Navíc se nám práce nyní zastavily, musíme do zimy spravit alespoň průtah městem. Je to tepna nejen pro Hanušovice, ale i pro okolní obce. Stavbu jsme nyní zastavili, doufám, že to do zimy stihneme. Bohužel, ta tady přichází velmi brzo," doplnil starosta. Samotné město opravu po záplavách z vlastního rozpočtu uhradit nezvládne. "Hanušovice mají z rozpočtového určení daní asi 60 milionů korun na celý provoz, od mezd přes investice a údržbu města. Jsme chudé podhorské město," dodal Kostka.

VIDEO: V boji s nemilosrdnými živly. Hasiči zveřejnili unikátní klipy z náročných zásahů v Olomouckém kraji

Pro dospělé občany, malé děti i domácí mazlíčky se do nebezpečných prostor vydávali hasiči, záchranáři, policisté i další odvážní aktéři při akutní fázi povodňového dění uplynulých dnů. Profesionální a dobrovolní hasiči evidují v Olomouckém kraji za...

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytlo město Hanušovice

Štítky povodeň, škody, sbírka, obnova, záplavy, Šumpersko, Hanušovice, oprava, okres Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zničené Hanušovice volají o pomoc. Město vyhlásilo sbírku, škody po záplavách jsou obrovské  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.