Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Zničené stezky a riziko pádu stromů. Obce a organizace varují před výlety do podmáčených lesů

Na obezřetnost či ještě lépe přehodnocení plánů v podobě výletů do přírody v regionu Jeseníků a dalších oblastech zasažených ničivými povodněmi apelují organizace a zástupci obcí. Pobyt v zalesněných oblastech může znamenat riziko, krajina je podmáčená, nestabilní mohou být stromy i samotný terén. Například oblíbená stezka údolím Bílé Opavy k Pradědu je po řádění živlů zdevastovaná.

Instituce či obce upozorňují na nebezpečí v lesích, parcích a dalších přírodních lokalitách. Například Vojenské lesy a statky ČR uzavřely pro veřejnost oblasti v okolí Lipníku nad Bečvou či Frýdku-Místku. „Opatření vydal vojenský lesní úřad v zájmu zdraví a bezpečnosti osob. Stromy jsou na místě vyvrácené, zlomené či do sebe zavěšené. I při slabších poryvech větru tak hrozí jejich pád, čímž vzniká zvýšené nebezpečí úrazu,“ vysvětlil mluvčí VLS ČR Petr Toman s tím, že v zasažených oblastech budou na přístupových cestách zřetelně umístěné zákazové značky či cedule, omezení potrvá podle aktuálního předpokladu do 18. prosince letošního roku.

Rozbouřená Bílá Opava podemlela lávky a další prvky stejnojmenné populární naučné stezky vedoucí od Karlovy Studánky na Ovčárnu či chatu Barborka poblíž vrcholu hory Praděd. Žlutě značená trasa je podle zástupců Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) nyní uzavřená, po modrých značkách by měla být cesta průchodná.

„Turistům doporučujeme před plánovanou návštěvou Bílé Opavy zkontrolovat aktuální informace. Rekonstrukce poškozených či zcela zničených mostů, zábradlí a schodů na turistické cestě mohou trvat v řádech měsíců, protože prioritou bude samozřejmě obnova objektů občanské vybavenosti. Informace o průchodnosti tras budeme zveřejňovat na facebookovém profilu a webových stránkách CHKO Jeseníky. V terénu také pro orientaci umístíme tabule. Z kapacitních důvodů však nyní nemůžeme informace poskytovat telefonicky,“ komentuje Pavel Jurka z AOPK ČR. 

Zničené Hanušovice volají o pomoc. Město vyhlásilo sbírku, škody po záplavách jsou obrovské

Město Hanušovice na Šumpersku, ve kterých žije zhruba 2900 lidí, vyhlásilo na pomoc místním obyvatelům po katastrofických záplavách veřejnou sbírku. Peníze pomohou opravit i zcela zničenou městskou infrastrukturu. Škody jsou enormní a město má...

I v podzimním období je mezi výletníky výšlap údolím Bílé Opavy velmi oblíbenou záležitostí. „Vloni tudy od září do konce roku prošlo na 40 tisíc lidí. Nyní ale na všechny apelujeme, aby kvůli bezpečnosti respektovali uzavírky a dbali pokynů stráže přírody, lesních hospodářů a horské služby. To, jak povodeň poznamenala další oblíbená v chráněné krajinné oblasti, teprve zjišťujeme,“ doplnil na webu státní organizace Vít Slezák z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Před výlety na Jesenicko či Šumpersko varuje i starostka Loučné nad Desnou Petra Harazímová. „Turistické trasy jsou momentálně nebezpečné a mnohé jsou nepřístupné. Podmáčené terény, vyvrácené stromy a sesuvy svahů představují vážné riziko pro každého, kdo se vydá do těchto oblastí na výlet. Nebezpečí padajících stromů je vysoké – podmáčené stromy mohou kdykoli spadnout. Voda neustále podmáčí svahy, které ujíždějí a mohou se nečekaně zřítit. Situace se rychle mění, a to i v místech, která na první pohled mohou vypadat bezpečně,“ uvedla na sociálních sítích starostka a dodala: „Hasiči, horští záchranáři a další složky usilovně pracují na odklízení škod a zajištění bezpečnosti. Prosíme vás, abyste jim nepřidělávali starosti a vyhnuli se výletům do zasažených oblastí, dokud nebude situace pod kontrolou. Děkujeme vám za ohleduplnost. Zůstaňte v bezpečí, výlety počkají,“ vyzvala Petra Harazímová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Marcel Dvorský

Štítky Povodně, Jeseníky, extrémní srážky, Jesenicko, Šumpersko, turistika, cestovní ruch, Olomoucký kraj, nebezpečí, zákaz vstupu do lesů, Vojenské lesy a statky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zničené stezky a riziko pádu stromů. Obce a organizace varují před výlety do podmáčených lesů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.