Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Ukrajina poslala na pomoc vyplaveným lidem čtyřicítku průmyslových vysoušečů. Budou v Olomouckém kraji

Lidem v zaplavených oblastech v Olomouckém kraji pomůže čtyřicítka speciálních průmyslových vysoušečů, které České republice věnovala Ukrajina, sama sužovaná ruskou agresí. O předání humanitárního daru informovala charitativní organizace Team 4 Ukraine, která na Ukrajině pomáhá již od roku 2014.

"Ukrajina předala Česku 40 průmyslových vysoušečů na pomoc s odstraňováním následků povodní. Už jsou v Olomouci u Hasičského záchranného sboru," potvrdila Team 4 Ukraine na sociálních sítích. Tato charitativní organizace na Ukrajině pomáhá již od roku 2014. V současnosti poskytuje pomoc a monitorovací a poradenskou činnost ve prospěch napadeného státu.

Mohutné povodně v Olomouckém kraji minulý víkend devastovaly hlavně Jesenicko, část Šumperska a Litovelsko. Škody dosahují miliard korun, poškozené jsou domy, silnice i železnice. 

Na Jesenicku už od pondělí tohoto týdne hasiči pracují s místními obyvateli na odstraňování následků povodní. O víkendu se přidala asi tisícovka dobrovolníků, které koordinují neziskové organizace. "Likvidační práce jsou velice náročné, usilovně pracujeme na obnově infrastruktury a území tak, aby se lidé mohli vrátit co nejdříve domů a aby vše fungovalo v co nejkratším možném čase," slíbil šéf hasičů v Olomouckém kraji Karel Kolářík.

Hejtmanství omezilo přístup do Jeseníků. Míří tam mnoho dobrovolníků, vpustí je jen po registraci

Možné komplikace spojené s očekávanou vlnou solidarity se snaží mírnit Olomoucký kraj a další instituce a organizace s blížícím se víkendem, který řada lidí plánuje využít k důležité pomoci svým blízkým, ale i neznámým lidem v lokalitě zdevastované...

Hasiči postupně celé území dávají do pořádku. Odčerpali například vodu ze zatopené školky ve Velké Kraši, s těžkou technikou na některých místech vrátili řeku Bělou zpět do koryta a zpevnili břehy. V Bělé pod Pradědem využili sací bagr pro odstranění největších nečistot a bláta z některých domů. V okolí Vidnavy se již poškozené věci odvážejí na skládku. "Jde o tuny materiálu, zajišťujeme jeho nakládku a odvoz. Na mnoha místech se podařilo provizorně opravit silnice. Od pátku platí omezení dopravy v zasaženém území," uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

V poničené České Vsi dnes hasiči instalovali novou mostní konstrukci přes říčku Bělou, která protéká obcí. Práce od rána komplikovaly doprava na hlavní trase z Jeseníku do Mikulovic a zejména dopoledne si vyžádaly uzavírky. Dopravu řídila policie. 

Hasiči také otřesených lidem poskytují psychologickou pomoc spolu s armádními specialisty. Využili toho již desítky lidí.

Sběrná místa pro humanitární pomoc zájemci najdou na webu, pokud by chtěl někdo pomáhat jako dobrovolník, registrovat se může zde.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Team 4 Ukraine, Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Ukrajina, pomoc, vysoušeč, povodně, dar, Olomoucký kraj, silnice, okres Jeseník, Olomouc, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Wallo

Díky

Neděle, 22. září 2024, 20:34Odpovědět

Ukrajina poslala na pomoc vyplaveným lidem čtyřicítku průmyslových vysoušečů. Budou v Olomouckém kraji  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.