Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

V případu týraných koní ze Šumperska padlo první obvinění. Policie zde našla dvacítku zubožených zvířat

, aktualizováno 23. září 2024, 11:38

Policie zahájila trestní stíhání v případu týraných koní z Ludvíkova na Šumpersku. Na začátku března museli úředníci šumperské radnice odebrat dvacítku zubožených zvířat, která zde žila v otřesných podmínkách. U soudu za to nyní hrozí až šest let vězení.

"Na základě našeho trestního oznámení Policie České republiky zahájila trestní stíhání ve věci týrání koní za zločin týrání zvířat. Prozatím za to hrozí trest odnětí svobody v délce až šest let, zákaz držení a chovu zvířat a další sankce, kdy se ještě snažíme jak okruh osob, tak hrozící trestní sazbu rozšířit," uvedl na sociálních sítích spolek Hlas zvířat, který se otřesným případem zabývá.

Zahájení trestního stíhání potvrdil také advokát Robert Plicka, který spolek zastupuje. Z dostupných informací však zatím není zřejmé, koho přesně policie obvinila. V minulosti se mluvilo o místní chovatelce, která se však proti trestnímu oznámení ohradila. Podle ní šlo o nepodložené a nepravdivé informace, tvrdí, že v hospodářství byla jako klient a koně měli vždy dostatek vody i krmiva.

Záběry zubožených zvířat z pastviny u Ludvíkova na Šumpersku na jaře pobouřily veřejnost. Ke zuboženým a podvyživeným zvířatům různého věku vyrazila kontrola z krajské veterinární správy, policie i hasiči. Ti museli jednoho z koní dokonce vyprošťovat z těžkého bahna.

VIDEO: Podvýživa i utrpení v bahně. Chovatelce ze Šumperska odebrali dvacet koní

Nejen na sociálních sítích zaměřených na pomoc zvířatům pobouřily veřejnost v uplynulých dnech záběry z pastviny z obce Ludvíkov na Šumpersku. Ke zuboženým koním různého věku vyrazila kontrola z krajské veterinární správy, policie i hasiči. Ti...

Policie tehdy na místo jela na základě oznámení. "Provedeným šetřením se zjistilo, že prověřovaná žena v době od října do doby oznámení chovala v uvedené lokalitě na několika pozemcích celkem 20 koní různého stáří a plemene a je podezření, že těmto koním nezajistila řádnou zdravotní péči, odpovídající podmínky ani vhodnou výživu," sdělila v polovině března mluvčí policie Miluše Zajícová.

Spolky Hlas zvířat a Unie práv zvířat se chovu hrůzy, ze kterého nakonec úřady odebraly všech zhruba dvacet koní, systematicky od března věnovaly. Ve spolupráci se svědky pak advokát Plicka připravil trestní oznámení. "Případ z Velkých Losin je dalším důkazem, že vytrvalé úsilí má smysl a může přinést skutečné výsledky. Kauzu budeme nadále sledovat a společně usilovat o spravedlivý trest," ubezpečuje spolek.

Rovněž advokát Plicka potvrdil, že se případu bude dál věnovat. "Máme radost, že policie konečně zahájila trestní stíhání, nadále budeme trvat na rozšíření okruhu trestně stíhaných osob. Současně je nám velmi líto, že kvůli postupu Policie a Městského úřadu v Šumperku došlo k vydání některých koní podezřelým chovatelkám, kterým by se měl chov jakýchkoliv zvířat rozhodně zakázat. Podle nových neověřených svědectví tyto koně podezřelé osoby přeprodaly a někteří koně měli dokonce v nové péči zemřít," sdělil advokát. To však chovatelka popřela.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla advokátní kancelář PLICKA & PARTNERS

Štítky kůň, týrání, podvýživa, obvinění, chovatelka, bahno, policie, trestní stíhání, Ludvíkov, trestní oznámení, Velké Losiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V případu týraných koní ze Šumperska padlo první obvinění. Policie zde našla dvacítku zubožených zvířat  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.