Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Příkazy a Náklo ovládne tradiční setkání Hanáků. Letos je tématem Hanácká svajba

Letošní Setkání Hanáků opět oslaví hanácké tradice, písně, kroje a tance. Patnáctý ročník oblíbeného festivalu se uskuteční v sobotu v Příkazech a Nákle na Olomoucku. Tématem je letos tradiční hanácký obřad, Hanácká svajba.

Setkání Hanáků se uskuteční v Příkazech a Nákle v sobotu 28. září. "Setkání Hanáků je jedinečnou příležitostí propojit stovky Hanáků a Hanaček z celého regionu. Letos se vracíme k Hanácké svajbě, její rekonstrukci dle pořadu oceněného na mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici v roce 2005. Tento obyčej nám připomíná hluboké rodinné a společenské hodnoty, které jsou na Hané dodnes pevně zakořeněny," láká Jan Žůrek z pořádajícího Hanáckého folklorního spolku.

Na svatého Václava se do Příkaz a Nákla sjede na šest stovek členů národopisných tanečních a hudebních souborů v hanáckých krojích. "Touto krásnou akcí bude žít celá obec. Náves se promění ve velké pestrobarevné podium. Jsme na Hané, a kde jinde by se měla tato tradiční akce konat než právě u nás, kde se hanácky stále mluví a žije," raduje se starosta Příkaz Jaroslav Sívek.

Škola v pevnosti či zapomenutá estakáda. Den architektury přiblíží pozoruhodná místa v Olomouci

Nevšední a odborný pohled na známá i nepřístupná místa Olomouce nabídne festival Den architektury, jehož hlavní program proběhne v hanácké metropoli na přelomu září a října. Akce letos nese podtitul Proces proměny, zájemci se budou moct při...

Program začne v 8:30 vyhráváním dechových hudeb v ulicích Nákla, od 10 hodin pak bohoslužbou s lidovými zpěvy v kostele sv. Jiří. Následně se krojovaný průvod vydá v 11:30 z Nákla do Příkaz, kde ve 12:00 festival oficiálně odstartuje. Následuje přehlídka hanáckých souborů, v areálu Hanáckého muzea v přírodě bude uvedena nová publikace Hanácký svatební koláč autorky Bronislavy Millé, odbornice na hanácký kroj, chybět nebude krojová poradna.

Součástí festivalu jsou hanácké farmářské a řemeslné trhy, které nabídnou ukázky tradičních řemesel, jako jsou paličkování, keramika či výroba a zdobení kraslic. Návštěvníci se mohou těšit také na vystoupení dětských souborů, přehlídky hanáckých krojů a koncert Roberta Křesťana s kapelou Druhá tráva. Vstup je zdarma. "Setkání Hanáků je nejen oslavou bohaté kulturní historie, ale také příležitostí ukázat krásu a sílu hanáckých tradic dalším generacím," dodal vedoucí Hanáckého muzea v přírodě Petr Vodešil.

Podrobné informace jsou na setkanihanaku.cz a nmvp.cz.

Ohodnoť článek

Foto poskytlo Hanácké muzeum v přírodě

Štítky tip, víkend, Setkání Hanáků, Náklo, festival, Olomoucký kraj, kroj, příkaz, Haná, Strážnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Příkazy a Náklo ovládne tradiční setkání Hanáků. Letos je tématem Hanácká svajba  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.