Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

VIDEO: Jak se staví most? Zbrojovka, armáda a hasiči vybudovali provizorní přemostění v České Vsi za dva dny

Za necelé dva dny se zbrojovce Excalibur Army společně s hasiči a armádou podařilo vybudovat provizorní přemostění přes říčku Bělou v České Vsi na Jesenicku, kterou zdevastovaly ničivé povodně. K dispozici jsou nyní unikátní záběry ze stavby mostu.

Práce na stavbě mostu v České Vsi začaly minulý pátek večer, na místě byli armádní ženisté, hasiči a specializovaný týmu společnosti Excalibur Army. Kvůli šířce koryta, rozdílné výšce obou břehů, nedostatku místa a poškození říčního dna, do kterého bylo třeba zapustit podpěry, šlo o mimořádně složitou operaci. První pole se podařilo položit už v pátek před půlnocí, po konzultaci s experty z Univerzity obrany musel ovšem tým ženijní konstrukci vyzvednout a položit znovu. Pak přišla na řadu druhá polovina mostu, hotovo bylo v neděli po poledni.

"Prosba ze strany IZS k nám dorazila ve čtvrtek, majitel skupiny CSG okamžitě rozhodnul, abychom poskytli vše, co máme k dispozici. Dva mostní systémy máme v našem areálu a využíváme je pro prezentaci zákazníkům. V pátek bylo upřesněno, že místem instalace bude Česká ves. Od čtvrtka jsme se nezastavili a přes víkend naspali sotva pár hodin," popsal bleskovou akci výrobní ředitel Excalibur Army Jiří Talanda.

VIDEO: Rozbouřený živel nebezpečně naklonil trafostanici na Jesenicku. Hasiči budovu zdemolovali

Šikmá trafostanice v Bělé pod Pradědem se stala při povodních nevyžádanou alternativou světově proslulé věže z italského města Pisa. Nakloněný objekt na Jesenicku na rozdíl od slavnější stavby hrozil zřícením, po konzultaci se statikem a stavebním...

Most okamžitě začal sloužit záchranářům a složkám IZS, pro Českou Ves byl nesmírně důležitý, protože spojil odříznutou lokalitu se zhruba pěti stovkami obyvatel opět se světem. "Mám obrovský respekt k práci, kterou tým Excalibur Army spolu s hasiči a vojáky při stavbě mostu odvedl. Most hraje při odstraňování následků povodní v naší obci velkou roli a nejen to. Hasiči už díky němu mohli zasáhnout proti požáru, který vypuknul u jedné z nemovitostí poblíž řeky," netajil obdiv starosta České Vsi Petr Mudra.

Jak uvedla skupina CSG v tiskové zprávě, mostní systémy jsou jedním z důležitých produktů v portfoliu firmy. Desítky souprav již zbrojovka dodala například do Pákistánu nebo Vietnamu. Pro instalaci mostu v České Vsi firma použila dvě mostová pole, jedno ze systému AM 70 EX a druhé ze systému AM 50 EX. Číslice udávají orientační bezpečnou nosnost v tunách podle standardu NATO. Samotnou instalaci zajistil mostní automobil AM-70 EX, osmikolové vozidlo na podvozku Tatra Force.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla skupina CSG

Štítky most, stavba, povodně, Česká Ves, armáda, okres Jeseník, instalace, Excalibur Army, hasiči, NATO, Univerzita obrany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Jak se staví most? Zbrojovka, armáda a hasiči vybudovali provizorní přemostění v České Vsi za dva dny  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.