Počasí dnes16 °C, zítra11 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Počet obyvatel Olomouckého kraje v pololetí klesl. Může to souviset s koncem ochrany uprchlíků z Ukrajiny

Počet obyvatel v Olomouckém kraji se v pololetí snížil na na 631 319. Od ledna do konce června přibylo lidí pouze na Olomoucku. Na Jesenicku, Šumpersku, Přerovsku a Prostějovsku počet obyvatel klesl, za celý kraj o 1545.

V Olomouckém kraji se v pololetí narodilo 2456 dětí a zemřelo 3379 lidí. Přirozeným způsobem se tak počet obyvatel snížil o 923. Z kraje se za šest měsíců vystěhovalo 5206 obyvatel a přistěhovalo se jich 4584. Migrací se tedy počet obyvatel snížil o 622. Přírůstek obyvatelstva od ledna do června vykázalo Olomoucko, a to o 110 lidí. Nejvyšší pokles mělo Přerovsko, kde se počet obyvatel snížil o 905. Na Šumpersku klesl počet obyvatel o 457, na Jesenicku o 291 a na Prostějovsku o dva.

Více lidí se v první polovině letošního roku přistěhovalo do Olomouckého kraje z jiných krajů, a to 2757, než z ciziny, kde to je 1827. Z Olomouckého kraje se vystěhovalo 2213 mužů a 2993 žen. Nové bydliště v jiných krajích České republiky našlo 3065 lidí, do ciziny směřovalo 2141 obyvatel kraje. "Vysoký počet vystěhovalých může souviset s ukončením pobytu osobám, kterým na konci března skončila platnost dočasné ochrany a nepožádaly si o její prodloužení," upozornila Jarmila Benešová z olomoucké pobočky ČSÚ. Dočasná ochrana se týkala ukrajinských uprchlíků.

Webové dotazníky pro rodiny a seniory: Olomouc chce zmapovat postoje a požadavky občanů

Své názory a podněty k dění a životu v Olomouci mohou radnici sdělit občané ve dvojici dotazníků, které jsou v aktuální fázi určené především pro rodiny s dětmi a také pro seniory. Město i tímto způsobem zjišťuje potřeby a požadavky obyvatel,...

Počet obyvatel České republiky v letošním prvním pololetí klesl o 21 500 na 10,88 milionu lidí. Z větší části k tomu přispěla převaha zemřelých nad nově narozenými. Záporný výsledek vykázala rovněž zahraniční migrace.

Loni počet obyvatel Olomouckého kraje vzrostl o 1062 na 632 864. V přírůstku obyvatelstva se odrazila migrace, jelikož do kraje se přistěhovalo víc lidí, než jich odešlo jinam.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počet obyvatel, pokles, demografie, 1.pololetí, Olomoucký kraj, Česko, uprchlík, migrace, okres Přerov, okres Šumperk, okres Jeseník, okres Prostějov, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel Olomouckého kraje v pololetí klesl. Může to souviset s koncem ochrany uprchlíků z Ukrajiny  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.