Počasí dnes16 °C, zítra11 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Povodně zastavily turistický ruch v Jeseníkách, pokles hlásí i penziony mimo postižené oblasti

V Jeseníkách se kvůli zničujícím povodním zastavil turistický ruch, pokles zaznamenaly hotely a penziony v celé oblasti. V některých lokalitách se návštěvnost propadla na polovinu oproti stejnému období loni, ani na turistiku lidé moc nejezdí. 

"Lidé nejezdí, přestože u nás žádná povodeň nebyla. V médiích je obraz zaplavených Jeseníků a lidé ruší své naplánované pobyty, obávají se, že se sem ani nedostanou. Napomáhají tomu i starostové některých obcí, kteří vypouštějí do světa katastrofické zprávy o krizové situaci," tvrdí provozní ředitel Termálních lázní ve Velkých Losinách na Šumpersku David Křepský.

Termály jsou druhým nejnavštěvovanějším místem v Olomouckém kraji, propad návštěvnosti je až na polovinu oproti stejnému období loni. Obsazenost klesla i u wellness hotelu, s propadem návštěvnosti a objednávek se potýkají celé Velké Losiny včetně Ruční papírny.

Většina hotelů a penzionů v Jeseníkách však funguje bez omezení, ale zejí prázdnotou.

"Co se stalo v některých regionech našeho kraje, je skutečně tragédie. Ze srdce přeji zasaženým oblastem, aby se jim podařilo co nejrychleji se vrátit k běžnému životu. Všichni z nezasažených míst se snažíme pomoci jak materiálně, tak finančně, případně i možností ubytování v našich zařízeních. Tím, že k nám lidé dorazí, byť jen na víkend, prospějí regionu nejvíce. Chceme dál pomáhat postiženým regionům, ale musíme tu pomoc mít z čeho nabídnout," nabádá Křepský.

VIDEO: Na Jesenicku hasiči zachraňují poškozené budovy. Odříznutá místa se dočkají nových mostů

Na Jesenicku nyní stovky hasičů zachraňují nedávnou povodní poškozené budovy před demolicí, na místě operují také další stovky vojáků, policie, dobrovolníci a těžká technika. Na sever kraje míří patnáct provizorních mostů, které spojí odříznutá...

Z bleskového průzkumu Asociace hotelů a restaurací České republiky vyplývá, že zhruba třetina hotelů a penzionů mimo zasažené oblasti zaznamenala v uplynulém týdnu v průměru storna pobytu na poslední chvíli do 30 procent a více než poloviční pokles rezervací. 

"Nyní hlavně potřebujeme rychlou opravu dopravní a další infrastruktury tam, kde byla přímo poškozena povodněmi. Pro cestovní ruch je rovněž velmi důležité komunikovat k ostatním zemím a domácím turistům reálné informace o přístupnosti většiny turistických destinací a historických měst," přeje si prezident asociace Václav Stárek.

Povodně v polovině září postihly část Jeseníků a Šumperska, kde zničily domy, silnice, železnici a další infrastrukturu. Škody půjdou do miliard korun. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Jeseníky, povodně, host, úbytek, turistika, penzion, cestovní ruch, hotel, Velké Losiny, Olomoucký kraj, okres Šumperk, Asociace hotelů a restaurací České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodně zastavily turistický ruch v části Jeseníků, pokles hlásí i penziony mimo postižené oblasti  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.