Počasí dnes16 °C, zítra11 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Pokuta 40 tisíc za nepřítomnost u soudu. Olomoucký vrchní soud odročil jednání v kauze Vidkun

Čtyři roky řeší soudy olomouckou korupční kauzu Vidkun, plánované zasedání u Vrchního soudu v Olomouci dnes posun nepřineslo, protože bylo odročeno. Důvodem byla nepřítomnost obžalovaného podnikatele Ivana Kyselého, který se podle předsedkyně senátu řádně neomluvil a odletěl do zahraničí. Soudkyně tak přikročila k uložení pořádkové pokuty ve výši 40 tisíc korun. Případ čekají další jednací dny 14. a 21. října.

Obžalovaný vlivný podnikatel Ivan Kyselý se jednání po celou dobu procesu neúčastnil ani u krajského soudu, omlouval se ze zdravotních důvodů. Podle předsedkyně senátu Martiny Kouřilové bylo ze strany soudu obžalovanému Kyselému zasláno vyrozumění, aby se dnes k jednání dostavil. Kyselý poslal soudu pouze vyjádření, ve kterém oznamuje svou nepřítomnost. Jeho advokát dnes uvedl, že si myslel, že bude jednání odročeno. „Vyjádření, které poslal k soudu, je jednoznačně neuctivé, nesplnil příkaz, který mu soud uložil. Obžalovaný si přípis soudu nevyzvedl a odjel do zahraničí. Odvolací soud si vyhradil tři dny veřejného zasedání, a to mimo hlavní měsíce dovolené. Vzhledem k chování obžalovaného Kyselého, které lze označit za jednoznačné nerespektování příkazu a nevyhovění výzvě, se obžalovanému ukládá pořádková pokuta 40 tisíc korun,“ komentovala soudkyně.

V kauze, která se týká ovlivňování kauz a úniků informací z policejních spisů, je obžalován také bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD, nyní SOCDEM). Ani ten se k soudu nedostavil, omluvil se však řádně. Přítomen tak byl pouze třetí z obžalovaných, bývalý krajský policejní náměstek Karel Kadlec. Z tohoto důvodu soud jednání odročil na polovinu října.

Mohl řidič tramvaje vidět seniorku v zrcátku? Soud k tragické nehodě v Olomouci čeká vyšetřovací pokus

V případu tragického úmrtí šestaosmdesátileté seniorky, kterou v Olomouci srazily zavírající se dveře pod tramvajovou soupravu, měl hrát rozhodující roli časový úsek půldruhé vteřiny. Po tuto dobu měla být podle znalce Ladislava Mandáka žena...

Vrchní soud se měl případem zabývat po roce od vynesení rozsudku u krajského soudu, který všem třem obžalovaným uložil podmíněné a peněžité tresty. Odvolání podali všichni tři obžalovaní. Vinu od začátku procesu odmítají, žádají zproštění obžaloby. Proti rozsudku se odvolal i žalobce Miroslav Stoklásek, který žádá přísnější kvalifikaci a trest u Kadlece a vyšší finanční trest u podnikatele Kyselého. Vrchní soud se bude případem zabývat podruhé. Loni v lednu v neveřejném jednání rozsudek zrušil a případ vrátil na krajský soud.

Podnikatel Kyselý a bývalý policista Kadlec si podle rozsudku krajského soudu z devíti trestních kauz v roce 2015 vzájemně sdělovali informace z trestního řízení i informace o důkazní situaci. Šlo o kauzy olomouckého akvaparku, HC Olomouc, závodiště Lazce nebo kauzu Tesco SW. Kadlec se hájil tím, že šlo o operativní činnost, kdy naopak získával informace. Jeho tvrzení odmítl již soud, když rozhodoval o Kadlecově žalobě proti propuštění z policie.

Rozbořil je souzen v celkové kauze za jednu věc, kdy podle rozsudku policejnímu náměstkovi za informace v případu stavby jezdeckého areálu v Lazcích, který byl prověřován kvůli možnému dotačnímu podvodu, nabídl úplatek. Vrchní soud původně počítal s tím, že tuto věc vyjme a projedná později, vzhledem k nepřítomnosti Kyselého se však nakonec rozhodl kauzu odročit na dny, kdy bude přítomen i Rozbořil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Vidkun, Olomouc, Karel Kadlec, krajský soud, Jiří Rozbořil, Ivan Kyselý, vrchní soud, pokuta, kauza Vidkun, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokuta 40 tisíc za nepřítomnost u soudu. Olomoucký vrchní soud odročil jednání v kauze Vidkun  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.