Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

VIDEO: Povodně z výšky. Hasiči pomocí dronů vytváří mapy zaplavených území na Jesenicku

Pomocí dronů nyní speciální tým hasičů vytváří mapy území, které v polovině září na Jesenicku zaplavila voda. Mapy bude možné vložit do geodetických softwarů a využít při obnově území, komunikací nebo inženýrských sítí. Vznikne zároveň 3D model povodní.

VIDEO: Jak se staví most? Zbrojovka, armáda a hasiči vybudovali provizorní přemostění v České Vsi za dva dny

Za necelé dva dny se zbrojovce Excalibur Army společně s hasiči a armádou podařilo vybudovat provizorní přemostění přes říčku Bělou v České Vsi na Jesenicku, kterou zdevastovaly ničivé povodně. K dispozici jsou nyní unikátní záběry ze stavby mostu.

Speciální odřad dronové služby vyrazil na Jesenicko začátkem týdne. Tým je složený z deseti hasičů z Generálního ředitelství a Středočeského kraje, Zlínského kraje a Jihomoravského kraje, vytvářet bude ortofotomapy a 3D model povodní zasaženého území.

"Jde o mapu složenou z dronových snímků, kterou lze vložit do kteréhokoli geodetického softwaru a následně s ní pracovat. Zejména ji zužitkují místní samosprávy a štáby krizového řízení. Mapu lze využít například jako podklad při obnovovacích pracích a obnově inženýrských sítí. Pomocí prostorového snímání dat je možné získat informace o objemu provizorních a centrálních skládek. Data je možné sdílet mezi obcemi," sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru Martin Kavka.

Na Jesenicku budou létat celkem čtyři drony, kartografická data budou hasiči zpracovávat přímo na místě ve specializovaném přenosovém voze. Další tým během dneška vyrazil také na Ostravsko.

"Drony hasičů byly nasazeny už od samého začátku povodní. Záběry poskytovaly podporu velitelům zásahů a krizovým štábům. Drony se také podílely na vyhledávání a záchraně osob," podotkl Kavka.

Ohodnoť článek

Foto poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky dron, povodeň, mapa, 3D, hasiči, Jeseník, Martin Kavka, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Povodně z výšky. Hasiči pomocí dronů vytváří mapy zaplavených území na Jesenicku  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.