Počasí dnes16 °C, zítra11 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Zašlý podchod u pošty na Foerstově ulici v Olomouci čeká streetartová proměna

Zatímco podchod v Olomouci na Pionýrské ulici absolvuje několikaměsíční komplexní opravu za více než dvacet milionů korun, stavba stejného typu ve Foerstrově ulici projde zkrášlením díky pouličním umělcům. Omšelý podchod nechá Komise městské části Tabulový vrch obnovit v kreativním designu.

Podchod na trase mezi olomouckým sídlištěm, parkem a centrem města prošel před více než deseti lety rozsáhlou rekonstrukcí a žlutě natřený zářil novotou. Od té doby už se na něm ale podepsal nejen zub času, ale také sprejeři a další lidé toužící zanechat na sebe památku ve veřejném prostoru. V následujících týdnech by se měla stavba pod rušnou silnicí převléct do nového, streetartového, hávu.

„Máme velmi dobré příklady v tom, že když se něco fakt hezky namaluje, tak si vandalové potom už většinou nedovolí namalovat na stěnu něco škaredého. Zkušenost už máme například s kotelnou na Zelené ulici. Z estetického hlediska to bude tedy ke prospěchu věci a dále to může zabraňovat právě různým čmárancům,“ říká předseda Komise městské části Tabulový vrch a olomoucký radní Lukáš Krbeček (spOLečně).

V následujících týdnech by se podle Krbečka měli umělci pustit do úpravy prostoru ukrytého pod zemí, na organizaci proměny podchodu spolupracuje komise s kurátorkou olomouckého Street Art festivalu Romanou Junkerovou. „Navrhli jsme design, plánujeme tam doplnit třeba díla z veřejného prostoru v okolí. Oslovili jsme lidi z Tabulového vrchu, chtěli jsme je zapojit i do procesu vzniku díla, aby nám řekli také nějaké návrhy, a měli pak k dílu i vztah, že se na něm taky podíleli. Plocha je opravdu veliká, jde o necelých tisíc metrů čtverečních, není úplně jisté, jestli bude možnost upravit nyní celý podchod. Malířská firma by místo vymalovala a možná by to za pár měsíců bylo v podobném stavu. Je tak vhodnější jít touto cestou,“ komentovala Romana Junkerová.

(NE)OBYČEJNÍ: Francouz Vincent Chignier žije a tvoří ve Šternberku. Jsem tu jako doma, usmívá se umělec

Ve Šternberku už je několik let jako doma a nyní bude jednu z budov nedaleko Hlavního náměstí zdobit jeho dílo. Francouzský výtvarník Vincent Chignier bydlí a tvoří v malém městě na Olomoucku. V mládí mu učarovalo pouliční umění, přes truhlařinu a...

 

Prostranství poblíž podchodu nechalo město zrekonstruovat v loňském roce, přívětivější podobu by měla mít i brzy trasa pro pěší pod rušnou komunikací. „Podchod je místo, kam lidé třeba večer v zimě nejdou s úplným nadšením, je brzy tma. I ženy se mohou někdy bát, chceme, aby šlo o prostředí, kde se budou lidé cítit dobře. Myslím, že streetart poslouží dobře,“ přemítá Krbeček.

V těchto dnech probíhá doladění finálního návrhu nové podoby podchodu. „Chtěl jsem, aby motiv měl návaznost na lokalitu. Je tam pošta, Foerstrova ulice, pan Foerster byl hudební skladatel, odkaz tam bude i na něj. A směrem do centra zase motivy třeba památek či jejich siluet. Mělo by to mít hlavu a patu, aby nešlo o nějaké náhodné obrázky,“ doplnil předseda KMČ Tabulový vrch s tím, že přesná částka spojená s náklady na úpravu podchodu se bude ještě projednávat.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Street art, pouliční umění, malba, mural, Olomouc, podchod, podchod Foerstrova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zašlý podchod u pošty na Foerstově ulici v Olomouci čeká streetartová proměna  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.