Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Na všechna místa Jesenicka se pitná voda vrátí až v řádu týdnů. Nyní jsou zde desítky cisteren

Do všech obcí Jesenicka, které v polovině září zdevastovaly ničivé povodně, se pitná voda vrátí až v řádu týdnů. Lidé z postižených oblastí zatím mají k dispozici více než osm desítek nádrží, které vodohospodáři pravidelně doplňují. V provozu je již úpravna vody v Adolfovicích a čistírna vod v České Vsi.

Extrémní povodně na Jesenicku tisíce domácnosti odřízly od pitné vody a napáchaly obrovské škody na vodohospodářské infrastruktuře. "Prvním úkolem bylo zajistit zásobování Jesenicka pitnou vodou, což se postupně a poměrně velmi rychle povedlo. Aktuálně se na doplňování 84 nádrží rozesetých po regionu podílí osm autocisteren," popsal současnou situaci předseda představenstva VaK Jesenicka Václav Urban.

Těžká technika, vojáci a hasiči nyní pracují na odstraňování naplavenin, splašků, poškození rozvodů a uzávěrů a přerušení vodovodů v nejvíce postižených obcích v Bělé pod Pradědem, Jeseníku, České Vsi, Písečné, Nové Vsi nebo v Mikulovicích. 

Klíčová vodohospodářská zařízení na Jesenicku, jako jsou úpravna vody v Adolfovicích a čistírna odpadních vod v České Vsi, jsou již v provozu. "Díky nasazení v terénu a podpoře prakticky všech zaměstnanců naší společnosti se nám v řádech hodin a v řádech dnů postupně podařilo obě klíčové technologie zprovoznit," potvrdila ředitelka jesenických vodáren Lenka Podhorná.

VIDEO: Povodně z výšky. Hasiči pomocí dronů vytváří mapy zaplavených území na Jesenicku

Pomocí dronů nyní speciální tým hasičů vytváří mapy území, které v polovině září na Jesenicku zaplavila voda. Mapy bude možné vložit do geodetických softwarů a využít při obnově území, komunikací nebo inženýrských sítí. Vznikne zároveň 3D model...

Společnost zahájila pravidelný monitoring kvality vody a provádí každodenní laboratorní rozbory, které podle Podhorné potvrzují, že pitná voda teče zatím v jesenických lázních. "Výhled je však optimistický, v nejbližších dnech bude lokalit s nezávadnou vodou přibývat," slíbila ředitelka.

S obnovením dodávek pitné vody do všech zasažených lokalit na Jesenicku však vodohospodáři počítají až v řádu týdnů.

Ohodnoť článek

Foto poskytla společnost VaK Jesenicka

Štítky okres Jeseník, pitná voda, zásobování, obnovení, povodeň, škody, vodárny, Jeseník, Česká Ves, Adolfovice, Bělá pod Pradědem, Václav Urban

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na všechna místa Jesenicka se pitná voda vrátí až v řádech týdnů. Nyní jsou zde desítky cisteren  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.