Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

VIDEO: Auto v temnotě spadlo do rozvodněné řeky. Hasiči zachránili život polskému páru

Záběry z palubní kamery vozu sboru dobrovolných hasičů ze Žulové přibližují momenty dramatické záchrany dvou lidí při ničivých povodních na Jesenicku. Starší pár z Polska za tmy sjel s autem z poškozené silnice a vozidlo zaplavovala voda. Celou situaci viděli hasiči a s dalšími zachránci přispěchali na pomoc. Náročný zásah měl šťastný konec.

VIDEO: Místo hřišť rozbouřený veletok. Povodeň vážně zasáhla na Jesenicku i sportovce, pořádají sbírku

Domy, mosty, silnice či základní infrastrukturu zdevastovala v polovině září živelná katastrofa na severu Olomouckého kraje a také v částech Moravskoslezského kraje. Ještě dlouhé týdny budou probíhat likvidace následků povodní. Ty se i z...

K dramatické situaci došlo v pondělí 16. září večer, Jesenicko den předtím zdevastovala živelná pohroma. Hasiči ze Žulové přijížděli v Kobylé nad Vidnavkou předat potraviny do domova pro seniory. Ze záběrů z palubní kamery je patrné, jak na vozidle před nimi zasvítí brzdová světla a nečekaným způsobem se přetáčí. K autu se rozbíhají hasiči a další lidé, kteří jsou v té době na silnici. O kousek dál rozbouřená řeka utrhla část cesty. „Nešla elektřina, takže byla všude tma. Nebylo poznat, kde končí asfalt a začíná řeka. Auto před námi najednou červená světla a pád. Vůz se otočil na střechu a zaplavil jej silný proud. Vyběhli jsme z vozu posádce na pomoc. Skočil jsem do díry, zkusil jsem otevřít dveře od spolujezdce, naštěstí to šlo. Uvnitř byl uvězněn starší polský pár. Paní visela na pásech, hlavu měla ve vodě a nemohla se z toho dostat ven,“ popsal dramatické okamžiky pro web Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje velitel jednotky SDH Žulová Petr Mrázek.

Do záchrany se zapojili i jeho kolegové Miroslav Kabela a Marian Hrtus, policista poručík Vojtěch Maceček a svobodník Armády České republiky Jaroslav Křivohlávek. Velitel jednotky Mrázek se v prvních momentech snažil držet tonoucí ženu nad vodou. „Kolegu jsem poslal pro nůž, abych mohl odřezat pásy. Další chlapi se snažili dostat ven řidiče. Rozbili okno na pátých dveřích. Muži se podařilo nějak z pásů vypnout a dostat se přes sedačky z vody na zadní sedadla, kde byla vzduchová kapsa. Tam jsme ho už vytáhli my,“ popsal zásah velitel jednotky ze Žulové.

Seniory se podařilo rychle ze zaplavujícího se auta vytáhnout, další péči jim poskytli dobrovolní hasiči z Tomíkovic a personál domova pro seniory. „Jeli směrem na Vidnavu, ale v tu chvíli tam cesta nebyla možná. Někde úplně chyběly kusy silnic, místo nich byly díry. Domluvili jsme jim proto azyl v domově. Paní byla v šoku a nalokala se vody, sestřičky ji ošetřily,“ dodává dobrovolný hasič.

VIDEO: V boji s nemilosrdnými živly. Hasiči zveřejnili unikátní klipy z náročných zásahů v Olomouckém kraji

Pro dospělé občany, malé děti i domácí mazlíčky se do nebezpečných prostor vydávali hasiči, záchranáři, policisté i další odvážní aktéři při akutní fázi povodňového dění uplynulých dnů. Profesionální a dobrovolní hasiči evidují v Olomouckém kraji za...

V Kobylé nad Vidnavkou došlo k jedinému potvrzenému úmrtí při povodních v Olomouckém kraji, seniorku strhl proud v rozbořeném domě. Díky včasnému zásahu se další tragédii v obci podařilo zabránit. „Musím pochválit všechny, kdo pomáhali, protože díky rychlé souhře jsme oba manžele vytáhli včas. Nevím, jak by to dopadlo, kdyby okolo nikdo nebyl...“ přemítá Petr Mrázek.

„Během povodní profesionální a dobrovolní hasiči zachránili v Olomouckém kraji stovky lidí, tisíce jich evakuovali. Mnoha obyvatelům Jesenicka pomohly předsunuté odřady, které se rozmístily předem do obcí, kde jsme očekávali nejkritičtější situaci. Záchrany osob probíhaly na mnoha místech za neuvěřitelně nebezpečných podmínek,“ připomíná mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

„Dramatických situací, kdy šlo o život, jsme jako hasiči zažili při těchto povodních mnoho.  Na tomto případu oceňuji především duchapřítomnost velitele dobrovolné jednotky. Ani na vteřinu se svými kolegy neváhal a ihned reagoval. Díky tomu zachránili polským manželům život,“ prohlásil brigádní generál Karel Kolářík, ředitel HZS Olomouckého kraje.

Ohodnoť článek

Foto poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, pohotovost, Jeseníky, extrémní srážky, Olomouc, Olomoucký kraj, dobrovolní hasiči, záchrana, Kobylá nad Vidnavkou, Žulová, Jesenicko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Auto v temnotě spadlo do rozvodněné řeky. Hasiči zachránili život polskému páru  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.